Nagy sikerrel zárult a magyar gasztrokulturális bemutatkozás Torinóban

 

A Slow Living Hungary Egyesület és a Magyar Turisztikai Ügynökség közösen szervezett gasztrokulturális bemutatóján a Let’s go Slow in Hungary! jelmondatú országstandunkat egyöntetűen a legszebb kiállítónak szavazták meg. Nagy Géza őshonos szürkemarha-tenyésztő pedig bekerült az Ark of Taste, azaz a Noé bárkája programba.

A Terra Madre Salone del Gusto gasztrokulturális világeseményen az egerszóláti szürke marha a Slow Food Presidia „előszobájába” került.

Az 1987 óta működő nemzetközi Slow mozgalom 12. alkalommal szervezte meg 142 ország részvételével ezt a gasztrokulturális világeseményt Olaszországban. Idén csaknem másfél millió ökoturista látogatott el a rendezvényre. Magyarország sikeresen mutatkozott be komplex országstanddal, ahol az ökoturizmus iránt érdeklődő utazók és a fenntartható gasztronómiában dolgozó nemzetközi, tudományos szakemberek, termelők, séfek találkozhattak a magyar Slow Food termékekkel és azok készítőivel, a Slow étteremmel és séfjével, illetve a Slow Travel úti céljaival.

A magyar stand képviselőivel több ország stábja készített interjút, és egyöntetűen a fesztivál legszebb kiállítójának választották meg a Let’s go Slow in Hungary! jelmondatú országstandunkat. Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül csaknem ötvenezren kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (Eger, Mátra, Szekszárd) és legalább tizenötezren látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében, köztük Csiszár Jenő milánói főkonzul is. A Food for change konferencia keretében szó esett a nemzetközi Slow mozgalom jövőjéről és projektjeiről, illetve sikeres egyeztetés zajlott a Slow Living Hungary elnöke, Szekeres Diána és a nemzetközi Slow Food szervezet alapító-elnöke, Carlo Petrini között.

A magyar gasztro stand Torinóban

A magyar gasztrostand Torinóban

Szóba került a magyar Slow mozgalom új, dinamikus jövője, melynek első lépése ez a torinói megjelenés volt, illetve örömmel kaptuk a hírt, hogy az egerszóláti Nagy Géza őshonos szürkemarha-tenyésztő bekerült az Ark of Taste, azaz a Noé bárkája programba. Itt a Slow Food szervezet azokat a biodiverzitás szempontjából fontos növényeket, termékeket, állatfajtákat emeli be a rendszerébe, amelyek őshonosak, különlegesek és megóvásuk, reklámozásuk a világban fontos az anyaföld védelme érdekében. Ez a Slow Food Presidium, azaz nemzetközi eredetvédelmi megjelölés előszobája, ilyen presidiumból mindössze 512 létezik a világban.

A Slow Living Hungary Egyesület célja a továbbiakban is az, hogy élő, országos közösséget építsen a magyar kultúra különböző területeinek megőrzése és megújítása, az egészséges, fenntartható étkezés, gasztronómia és mezőgazdaság érdekében, és képviselje itthon és külföldön egyaránt a magyar Slow értékeket és annak előállítóit. Let’s go Slow in Hungary! Energia kell? Lassulj velünk!
Magyarországot és a három kiemelt régiót képviselte:

Slow Meat kategória: Nagy Géza többgenerációs szürkemarha-tenyésztő, Egerszólát;

Slow Food Restaurant: Bori Mami étterem, Sándor Béla Mátra, Gyöngyös;

Slow Wine: Almagyar Érseki szőlőbirtok, Mészáros Péter, Csutorás Ferenc, Eger;

Heimann családi többgenerációs pincészet, id.Heimann Zoltán és fia, Szekszárd;

Gál Tibor többgenerációs családi pincészet, Gál Veronika, Gál Tibor, Eger;

Slow Travel and Food: Graefl-kastély és biomajorság, Szerencsés Györgyi, Szepesi Péter, Poroszló-Kétútköz;

Slow Food: adalékanyag- és cukormentes, tradicionális, 12 óra alatt üstben készülő szilvalekvár, Bodnár Oszkárné, Noszvaj;

Kenyeres birtok Baja szürke marha szalámi;

Fűszerész magyar csemege pirospaprika.