Csipkecsodák Kecskeméten

 

A kétévente rendezendő fesztivál idén az ünnepek témaköréhez kapcsolódik. Augusztus 24-től három napon át hét ország csipkeverői mutatják be nemzeti motívumaikat, kézimunkáikat.

A IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon a hagyományos vonalat képviselő osztrákok apróbb csipkéi mellett a csehek merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, színesebb kézimunkái is áthatók lesznek – mondta Bedő Istvánné vertcsipkekészítő, a kiállítás szervezője.

A franciák vertcsipke-táskákat, a lengyelek fehér és ekrü terítőket, ékszereket hoznak, a spanyolok bonyolult technikájú tüllcsipkékkel érkeznek, Barcelona tartomány Arenys de Mar városának múzeumigazgatója gazdag gyűjteményükből válogatott néhány érdekességet.

A szlovákok az egykor cseh és német bányászfeleségektől megtanult technikát ma már mesterien űzik: a szintén modernebb vonalat képviselő alkotóik akár egy törött csészét is körbedolgoznak csipkével. A kiállításra gömöri – a magyar hímzésből átvett elemekkel gazdagított – csipkevariációikat is elhozzák.

Fáyné Tarnóczky Judit csipkéje a XVII. Országos Csipkekiállítás és Találkozó rendezése során a kiskunhalasi Csipkeházban 2016. május 5-én. A csipke jelene és jövője címmel május 6-án nyíló kiállításon a magyar tájegységekre jellemző csipkéket ötven alkotó közel százötven csipkéjén keresztül mutatják be. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Képünk illusztráció: Fáyné Tarnóczky Judit csipkéje a XVII. Országos Csipkekiállítás és Találkozó egyik kiállítási darabja volt (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A nemzetközi találkozón a Prágai Iparművészeti Főiskola tanárainak és növendékeinek csipkedíszítéssel készült ruháit és kiegészítőit divatbemutató keretében mutatják be.

A kétévente rendezett seregszemle idén az ünnepekhez kapcsolódik, korábban a konyha, a divat és a lakásművészet volt a téma. A helyi kiállítók húsvétra és karácsonyra, keresztelőre és esküvőre vert csipkealkotásokat vonultatnak fel.
A magyarokat Bedő Istvánné és a Kecskeméti Csipkecsoport felnőtt tagjai képviselik, akik idén a leginkább időigényesnek és legnehezebbnek számító tüllcsipkékkel készülnek.
A kecskeméti fesztivál idején a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.