Gasztronómiai kirándulás a Magyar Ízek Utcájában

 

Az augusztus 20-ai progromsorozatban a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.

A Magyar Ízek Utcájában, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó gasztronómiai programon a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is augusztus 18. és 20. között – hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A Magyar Ízek Utcája rendezvény, amelyet idén augusztus 18 és 20-a között tartanak,  kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre – mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Ebben az évben a fűszereké lesz a főszerep, számtalan fűszerkészítő és termelő mutatkozik be a fesztiválon. Ennek jegyében a vendéglátósok is egy-egy olyan emblematikus, intenzíven fűszeres ételt készítenek, amely a bemutatott fűszerek felhasználásával készül – tette hozzá.

A Magyar Ízek Utcája rendezvény az I. kerületi Lánchíd utcában 2017. augusztus 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Magyar Ízek Utcája  az I. kerületi Lánchíd utcában 2017-ben  (Fotó: MTI/ Mohai Balázs)

A gasztrofesztiválon a közönség elsőként kóstolhatja meg Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt és cukormentes tortáját, a Három kívánságot is, valamint a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipója is kóstolható lesz.

Három kívánság - 2018 cukormentes tortája

Három kívánság – 2018 cukormentes tortája

Utóbbi versenyre a magyar pékek három kategóriában nevezhettek, innovatív, teljes kiőrlésű és búzakenyér kategóriában hirdettek termékversenyt. Így a Magyar Ízek Utcájában a Szent István-napi győztes fehérkenyér mellett az érdeklődők megkóstolhatják az innovatív kategória legjobbját, a mézalmás rozskenyeret, valamint a teljes kiőrlésű kategória nyertes kenyerét is, amely tönköly, rozs és zablisztből készült.

Átadták az ország tortája és az ország kenyere díjakat. (Fotó: hirado.hu)

A fesztiválra olyan nem professzionális “főző embereket” és meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról.
A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek, lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek – emelte ki a Magyar Rádió 180 perc című műsorában Novotny Antal, a rendezvény főszervezője.