Ha Csángó Fesztivál, akkor Jászberény

 

Csaknem hatvan program, legalább ezer fellépő, moldvai és gyimesi csángók, erdélyi és magyarországi hagyományőrző csoportok várják a Csángó Fesztivál nézőit.

A hagyományos Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vására (amely a 28. a sorban) idén augusztus 7-től 12-ig várja az érdeklődőket Jászberényben.

A programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet, és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát – mondta Szűcs Gábor, a fesztivál igazgatója a Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében megvalósuló rendezvényről. Küldetésük, hogy minél többen megismerjék a határainkon innen és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket – jegyezte meg.

A XXV. Csángó Fesztivál Jászberényben   Képszöveg Jászberény, 2015. augusztus 7. Résztvevők gyimesi csángó népviseletben a XXV. Csángó Fesztiválon tartott folkmisén Jászberényben 2015. augusztus 7-én. MTI Fotó: Komka Péter

25. Csángó Fesztivál Jászberényben: a folkmise résztvevői gyimesi csángó népviseletben ( Fotó: MTI/ Komka Péter)

Augusztus 7-én, a fesztivál nyitó előadását, a Jászok című történelmi dal- és táncjátékot tekinthetik meg az érdeklődők a szabadtéri színpadon. A produkció ötletgazdája a jászberényi születésű Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Jászok rendező-koreográfusa. Az előadáson közreműködnek a Magyar Állami Népi Együttes táncművészei, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, a Zagyva Banda és a Jászok vegyes kar.

Augusztus 8-án a Folkvilág programon hazai és külföldi együttesek lépnek fel a Fő téri színpadon. Többek között a dumbravéni moldvai csángók, a jászberényi Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, a Zagyva Banda, a moldvai csángó magyar és gyimesi muzsikát játszó békéscsabai Berbécs zenekar, izgalmas programot ígér a mexikói, a szenegáli, a török és a szerb együttesek műsora is. Augusztus 9-én a Somnakaj lesz látható a szabadtéri színpadon.

Augusztus 10-én pedig a Fölszállott a páva gálaműsort mutatják be, amelyben látható lesz a népszerű televíziós műsor összes jászsági szereplője is.

A fesztivál keretében augusztus 11-én a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban folkmisét is tartanak, amelyen a moldvai és gyimesi csángókon kívül részt vesznek a külföldi nemzetek, nemzetiségek képviselői is.

Augusztus 12-én a Fő téri színpadon a Magyar lélek, viszontlátásra Jászberény! című gálaműsoron moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, magyarországi hagyományőrző táncosok, énekesek, zenészek lépnek fel.

A rendezvény idején koncertekkel, táncházzal, az Aprók terén népi gyermekjátékokkal, kézművesfoglalkozásokkal várják a látogatókat. Lehetőség lesz íjászkodásra, ének- és tánctanulásra, ki lehet majd próbálni a kézzel hajtós, fonott kosaras körhintát is.

Az Ízek terén gasztronómiai különlegességekkel, pálinka- és bormustrával várják az érdeklődőket.
Augusztus 9-től 11-ig a Szikra Galéria és Étteremben rendezik meg a V. Kárpát-Haza Magyar Konferenciát és Üzletember Fórumot a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. A rendezvény célja az elszakadt nemzetrészek anyanyelvének és nemzeti kultúrájának megmentése. Augusztus 9-től 12-ig népművészeti vásár is lesz.

A fesztivál fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap és Jászberény önkormányzata.