A hosszú élet egyik titka: nem kell mindig enni

 

Az öregedés mikéntjét és a várható élettartamot elsősorban génjeink határozzák meg. Életmódunk, táplálkozásunk azonban jelentősen hozzájárul életminőségünkhöz. Állítólag az is, ha viszonylag keveset és ritkán eszünk.

A böjtölés jótékony hatása évezredek óta ismert – különösen szakrális szempontból. Az egészségre gyakorolt, ugyancsak jótékony hatása azonban néhány évtizeddel ezelőtt vált ismertté és elfogadottá. A böjtölésnek pedig mára akkora a szakirodalma, hogy bárki alaposan elmélyülhet a témában, a léböjtkúrától kezdve akár a Mosley-féle 5:2 böjtölésig(5 nap után két teljes nap böjt), és megtudhatja, hogy milyen szabadságot és felszabadultságot eredményezhet az, ha valaki betartja a szabályokat.

De mára az is kiderült, hogy a böjtre sincs feltétlenül szüksége a szervezetnek, vagy csak igen ritkán, ha a napi kalóriabevitelünket korlátozzuk, magyarul amennyire csak lehet, keveset eszünk, ám azt naponta ötször. Ezzel a módszerrel növelhetjük az élettartamot, javíthatjuk az életminőségünket.
Tudományosan egyelőre még csak az alátmasztott, hogy kalóriaszegény, ám tápanyagokban gazdag táplálkozás esetén az állatok élettartama (egér, majom) növekedett.  Emberek esetében még nincsenek ilyen egzakt eredmények.

Ugyanakkor, ha csak belegondolunk abba, milyen poitív hatásai lehetnek annak, ha keveset eszünk – könnyűszerrel belátható, hogy a megállapítás nemcsak morzsákban tartalmazza az igazságot. Pontosabban mégiscsak a részletekben (a morzsákban) rejlik az ördög.

Egészséges táplálkozás - illsuztráció. Fotó: Rex Features

Vegyük csak alapul például azt a tényt, hogy minél kevesebbet eszünk, annál kevésbé hízunk meg. Ha pedig csökkentett kalóriabevitel mellett testmozgást is végzünk (több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk),  egyenes úton jutunk el a fogyáshoz. (Feltéve, ha a hízásnak nem szervi okai vannak.) Már pedig ezzel csak nyerünk.
Az, hogy manapság az 50 feletti  férfiak és nők jelentős része súlyfelesleggel küzd vagy épp elhízással – nem kellene általánosan elterjedt képnek lenni. Sőt, épp ellenkezőleg.

Nem kellene, hogy a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt kialakult betegségekkel kínlódjanak, hogy nyugdíjas korukra szatyorszám hozzák ki a patikákból az akár életük végiig szedendő tabelettákat.  Sokfajta betegség megelőzhető lenne a tudatos életmóddal és legfőképpen azzal, hogy okosan táplálkozunk, figyelünk a szervezetünk jelzéseire. Az, hogy milyen minőségben éljük az életünket – rajtunk múlik.
Ha ehhez hosszú életkort kapunk ajándékba, amelyben nem a betegségekkel kell harcolnunk – az élet adománya. Amiért mi is sokat tettünk.