Mire jó a szaunázás?

 

Például a vírusok ellen is hatásos, ők ugyanis - velünk ellentétben - nem bírják a meleget. A bőrnek, a szívnek és ereinknek pedig kifejezetten hasznos, ha így "tornáztatjuk meg" őket..

Szaunázni általában szeretünk. Valószínűleg még azok sem tiltakoznak a gondolat ellen, akik eddig soha nem izzadtak önként egy zárt kabinban és jönnek ki onnan lángvörös, felhevült tessttel.  A szaunázás kissénehezebben tolerálható része valójában a felhevülés és izzadás után következi: a zuhanyzás és a jéghideg vízben való elmerülés. De amennyiben elfogadjuk azt, hogy az egész folyamat így ér igazán sokat a szervezetünk számára, talán még ezt képesek leszünk megbocsájtani, és főként elviselni. Persze csak akkor szaunázni akarunk.
De miért is ne akarnánk?

Főként télen, amikor annyira, de annyira jólesik egy kis forróságot árasztó katlanban csendben, csukott szemmel egyszerűen csak lenni. S hogy közben mi történik a szervezetünkben? Rengeteg hasznos dolog anélkül, hogy egyetlen lépést is tennék értük.

ELEVENOsz_2017_szauna

Nézzük csak! Az ereink számára remek tréning a meleg és a hideg váltakozása. Ezért is nagyon fontos dolog , hogy a szaunából kilépve először lezuhanyozzunk hideg vízzel,majd, ahol erre lehetőség van, egy merülőmedencében hüljünk néhány percig.

Szaunázás közben a szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett szükségleteknek. Magyarul tehát hajt, egyre gyorsabban. A cserébe kapott felgyorsult keringés pedig arra kényszeríti a verejtékmirigyeket ia felgyülemlett salakanyagoktól megszabaduljon, így a méregtelenítés is beindul.

De jót tesz még a bőrnek is, amelynek anyagcseréje két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen ledörzselhetők egy fürdőkesztyűvel.

Az immunrendszerünket is erősíti, a náthás,hurutus időszakban pedig gyógyhely is lehet a szauna, a forróságot ugyanis nem bírják a kórokozók.
S ha még ez nem lenne elég, csak gondoljunk arra, hogy milyen jó is esne testnek éslékenek a nap végén egy stresszlevezető szaunázás.