Szuperdiéták és hátrányaik

 

Örökké a kilók, a dekák, az úszógumik - egy átlagos nő átlagosan egész életében harcol ellenük. Így hát fegyvertára bőséges, módszerei kifinomultak, ám a siker korántsem egyértelmű. Ráadásul a sikerdiétáknak hátrányai is akadnak bőségesen.

Nehéz lenne összeszámolni, hányféle sikerdiéta létezik napjainkban, hármat-négyet mindenki kapásból fel tud sorolni, vélhetően azokat, amelyeket már ki is pipált. Vagy azért mert sikerült vagy épp az ellenkezője miatt.

Többször írtuk már mi is, tévhit, hogy a napok alatt nagy fogyást ígérő fogyókúrák működnek vagy hosszú távon hatásosak lehetnek. A jól felépített egészséges és kiegyensúlyozott étrend, amelyben a legfontosabb tápanyagok jelen vannak, a mérték és a mozgás az, ami eredményhez vezethet. Az életmódváltás, bár sokak számára megfoghatatlan témának tűnik, a siker titka. Sajnos a sikerdiétákkal extrém előírásaik miatt a korábbiaknál is rosszabb étkezési szokásokat vehetünk fel. A divatdiéták általában mellőzik a tudományos megalapozottságot, esetleg részigazságokat közölnek, aminek következtében még veszélyesebbek, hiszen így cáfolatuk is nehezebbé válik. Az esetek többségében közös jellemzője az étrendeknek, hogy egyes tápanyagok mennyiségének eltolódását eredményezik, ennek következtében súlyos hiányállapotokhoz, egyes esetekben túlzott bevitelhez vezetnek melyeknek akár súlyos egészségkárosodás lehet a végeredménye.

Fogyókúra illusztráció. Fotó: Rex Features

Fotó: Rex Features

Nézzünk néhány felkapott sikerdiétát és azok hátrányait.

A zsírdús diéták között az Atkins-diéta korlátozza (több lépcsőben) a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztását, összetett szénhidrát napi 15-25 E%, (zöldségek, gabona, teljes kiőrlésű kenyér, tésztafélék, hüvelyesek), egyszerű szénhidrát 10 E% (gyümölcs, gyümölcslé, cukor, méz, tej joghurt). Fehérjében és zsírban gazdag 65 E% (hús, tojás, hal, sajt, olajos magvak, olajbogyó, avokádó, zsírok, olajok), viszonylag nagy mennyiségű étel is fogyasztható, nem unalmas, nem egyhangú, nem ízetlen. A szénhidrátok kiiktatásával a tartalékzsír-képzés megszűnik, a szervezet a szükséges energiát a tökéletlenül és energiaigényesen kinyerhető zsírokból fedezi. Eredménye: fogyás (bár az ily módon fogyókúrázók kb. 30%-a abbahagyja a kúrát idő előtt),

Veszélyei:

 • A kihagyott szénhidrátok megbetegedést okozhatnak
 • A kevesebb rost fogyasztás növeli a bélrendszeri daganatok kockázatát
 • Az inzulin, mint májregeneráló hormon, csak korlátozottan látja el a szerepét
 • Túl sok fehérje fogyasztása
 • Fokozott kalcium kiválasztás, megnő az osteoporosis veszélye

Atkins diéta. Fotó. Shutterstock_745966762

A fehérjedús diéták közül a Hollywood diéta már az 1920-as évektől ismert, körülbelül 700 kcal/ nap energia bevitelt engedélyez, ami 3-6 tojás, valamint sovány hús, hal, szója fogyasztását jelenti.

Veszélyei:

 • A szervezet alapanyagcsere csökkenésével jár
 • A túl sok fehérje húgysavszint emelkedést (vesekő, köszvény) eredményez
 • Koleszterin terhelés
Túró. Fotó: Shutterstock

A túródiéta sem szerencsés választás  (Fotó: Shutterstock)

A túródiéta alatt csak túró, gyümölcs és fűszerek fogyaszthatók. Alacsony energiatartalom és egyhangúság jellemzi.

Veszélyei:

 • Vashiány
 • Alapanyagcsere csökkenés és fehérje terhelés.
 • Vitaminhiányos állapot alakulhat ki (pl.: B6-, B12-,D-, E-, K-vitamin(folytatjuk)