Így kell enni és lenni, hogy fogyjunk

 

Új év új élet, új fogyókúra. Esetleg a régi, de ezt most tényleg betartjuk. És lefogyunk, ha törik, ha szakad.

Hosszasan taglalhatnánk azt, miért vagyunk képtelenek lefogyni. Ugye mindannyiunknak van legalább egy története arról (tisztelet a kivételnek), amikor viszonylag kevés idő elteltével ( egy nap, egy hét, stb.,), de feladtuk a diétát? És olyan is, hogy bele sem vágtunk, mert tologattuk, rakosgattuk magunkban az ígéretet, meg felmentést adtunk, most nehéz időszak következik az életünkben, ne tetézzük a bajt még ezzel, mondtuk és szemet hunytunk gyarapodó kilóink felett. Aztán amikor egyszer tényleg elfogyott a türelmünk saját magunkkal szemben, amikor végre szembenéztünk magunkkal a munkahelyi lift tükrében és enyhén elborzadtunk, hát akkor belevágtunk.

És most nézzünk magunkra!
Hol tartunk azzal a fogyókúrával? Hol tartunk azóta, hogy kellemesen lefogyva jól éreztük magunkat a bőrünkben? Amennyiben a válasz az, hogy ugyanott, mert végre nemcsak fogytunk néhány hónapig, hanem életmódot is váltottunk, csak gratulálhatunk saját magunknak.
De valami azt súgja, többen vagyunk olyanok, akik próbálkozunk, hol leadunk, hol felszedünk kilókat, de valójában elég messze járunk a fitnesz magazinok kihívásaitól, a dietetikusok tanácsaitól. Mert az igazi változás a legnehezebb, ezt jól tudjuk.

A jó kis tanácsok
Akad azonban néhány jó tanács, amellyel elkezdhetjük magunkat az egészségesebb életmód felé terelgetni. Aztán, ha ezek nagyobb megerőltetés nélkül beválnak,  jöhet a többi is. A drasztikus átalakulás, amelynek végén el se hisszük, hogy nem oly régen egész másképp volt…

Fogyókúra. Illusztráció fotó: Shutterstock

Fogyókúra. Illusztráció fotó: Shutterstock

1. Kezdjük az alvással!
Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az alvás hosszúsága és minősége milyen fontos szereppel bír az életünkben. Ha elegendő mennyiséget töltünk alvással, az még az étkezési szokásainkra is hatással van. Kimutatták, hogy napi 7 óránál kevesebb alvás esetén akaratlanul is magasabb kalóriatartalmú ételeket választunk, hiszen valahogy fel kell tankolnunk a szervezetünket energiával. Azaz, akik eleget alszanak, kevesebb étellel is beérik. Szóval figyeljünk az alvásunkra!

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

2. Inkább kevesebbet együnk, de többször!
Alaptézis lehet, hogy ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem. Próbáljunk nyugodtan reggelizni (ez lesz az alapja a napunknak), igyunk elegendő mennyiségű folyadékot. Fontos a tízórai és az uzsonna is – ilyenkor a gyümölcs, a nyers zöldség üdítő lehet és nem hizlaló! Ebédnél igyekezzünk kerülni a nehéz, zsíros ételeket, hanyagoljuk a sült krumplit, helyettesítsük párolt zöldséggel, kis adag rizzsel. Ha nem tudunk lemondani szokásos étrendünkről, próbáljunk fél adagot enni. Ezzel az amúgy pénztárcabarát módszerrel a szervezetünkkel is jót teszünk, a felesleges kalóriák egy részét már el is felejthetjük. Ugyanez igaz a vacsorára is – ne terheljük túl éjszakára az emésztőrendszerünket, egy könnyű saláta, pirítós elég lehet az éhségérzet elűzésére. (Persze ha nem ebédeltünk és kimaradt az uzsonna is, sejthető, hogy farkaséhesen a hűtőszekrényt is képesek leszünk felfalni.)

Stockphoto - fehérje - hús - zöldség - élelmiszer - nyers - por - étrend - kiegészítő

3. Napi 10ezer lépés vagy heti 3x fél órányi mozgás
Ha nehezen szánjuk rá magunkat a mozgásra, érdemes egy okosóra segítségével a napi 10 ezer lépés megtételére figyelni. Ezt lejárhatjuk akár napközben is, de egy esti séta is jelenthet ennyit. Ha képesek vagyunk hetente háromszor 30 percet mozogni, ami lehet séta, kocogás, torna, foci a gyerekkel, kutyasétáltatás, stb, már a kellő mozgást is beiktattuk. És amennyiben kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe a szokásosnál – idővel azt is észre vehetjük, hogy egy kicsit fogyunk. A kis fogyással pedig már el is indultunk azon az úton, ami ebben az évben tényleg elvezet minket, ha nem is a megvilágosodáshoz, de legalábbis a hosszantartó karcsúsodáshoz. Kezdhetjük?

Illusztráció - futás, egészséges életmód. (Fotó: Shutterstock)

Illusztráció – futás, egészséges életmód. (Fotó: Shutterstock)