Hiúság, férfi a neved?

 

Egyre több férfi küzd napjainkban testképzavarral. De gyakori, hogy evészavarral is orvoshoz fordulnak.

Babusa Bernadett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa kifejtette az M1 péntek reggeli műsorában, hogy az evés- és testképzavart érintően sokáig a nők voltak fókuszban, őket vizsgálták. Pedig az elmúlt két évtizedben a férfiak körében is megszaporodtak az ilyen problémák. Általánosságban az evészavaros esetek tíz-tizenöt százaléka férfiakat érint, de a falászavarnál például negyven százalék a férfiak aránya. Az orvosok a testképzavarra egy összetett problémaként tekintenek, amely komplex kezelést igényel.


Az adjunktus a férfiakat érintően kiemelte az izomdiszmorfiát, amelyet 1993-ban írtak le először, mint az anorexia fordított testképzavarát. Az anorexiánál a sovány ember túlzottan kövérnek látja magát, az izomdiszmorfiás a hatalmasan kidolgozott izomzata ellenére is azt látja, még mindig vékony.

Babusa Bernadett ennek kapcsán veszélyeztetett rétegnek nevezte a súlyzós testedzést végző, illetve testépítő férfiakat. Elmondta, körükben négy-öt százalék az izomdiszmorfia előfordulása. Jelezte, a testépítéssel akkor van probléma, ha elveszik felette a kontroll, és az illető élete csak az izomzat fejlesztése köré szerveződik. Elmondása szerint az evés-, illetve testképzavar évekig, akár évtizedekig is elhúzódhat, és krónikus lefolyású is lehet. Ezért fontos a betegség felismerése után mielőbb szakemberhez fordulni.