Ne a tisztító kúrákkal akarjunk lefogyni!

 

A közeledő ünnepek a közeledő súlygyarapodást is előre jelezik. De később semmiképpen ne böjttel, koplalással, tisztítókúrával akarjunk lefogyni! Ártalmas lehet ugyanis.

Az ünnepek sokunk számára jelentenek, ha nem is feltétlenül nagy, de azért mérhető súlygyarapodást. A novemberben megvásárolt szaloncukor a díszítésig néhány alkalommal úgyis elfogy, nem beszélve a fahéjas, hosszan eltartható sütikről, a jó előre bespejzolt apró édességekről. Pedig még hol járunk a karácsonytól! Hol járunk a folyamatos evés-ivás, a reggelitől vacsoráig tartó nassolás édes óráitól…

Majd januárban, ráeszmélve a kissé elvétetett táplálkozási rohamok eredményére, teljesen letaglózva ácsorgunk a mérleg előtt. Mert amit ott látunk, el sem akarjuk hinni. És ezzel kezdetét veszi az új évi első fogyókúránk, divatosabb nevén diétánk.
A diéta persze felfogható lenne, mint egy tisztítókúra, azonban semmiképpen nem összekeverendő a szigorú koplalással, a különböző léböjtökkel és tisztítókúrákkal.

Karácsonyi édes élet - illusztráció. Fotó: Shutterstock

Karácsonyi édes élet – illusztráció. Fotó: Shutterstock

Egy egészségesen működő szervezet esetében ugyanis nincs szükség tisztítókúrákra (a hízás önmagában még nem betegség), mivel a szervezet természetes védekező rendszere, a gyomor- és bélrendszer, a máj, a tüdő, a bőr és a vesék egészséges működése önmagában biztosítja a szervezet méregtelenítését.

A szervezetünkre káros anyagok származhatnak az ételeinkből, italainkból, a belélegzett levegőből vagy ezek feldolgozásából. Normális esetben a szervezet számára felesleges anyagok és végtermékek az élettani folyamatok során kiürülnek a szervezetünkből.

A böjtök többsége káros a szervezetre. A különböző méregtelenítő, tisztító kúrás módszerek nem alkalmasak arra, hogy az ünnepek alatt felszedett súlyfelesleget leadhassuk és ezen felül egészségkárósító hatásuk is lehet. A böjtök és tisztítókúrák alapja a koplalás vagy valamilyen ételcsoport teljes száműzése az étrendből. Ha a szervezet nem jut megfelelő tápanyagokhoz (naponta meghatározott mennyiségű fehérjére, szénhidrátra, zsírra, vitaminra és nyomelemekre van szükségünk), akkor hiányállapotok léphetnek fel.

Egészséges gyümölcslé - illusztráció. Fotó: Shutterstock

Egy gyümölcsnap jól jöhet, ha túlettük magunkat  (Fotó: Shutterstock)

Hiányállapot esősorban a nyomelemek és ásványi anyagok tekintetében alakulhat ki, mert ezeket a szervezetünk nem tudja pótolni, előállítani. A testünk energiát és zsírban oldódó vitaminokat képes tárolni és felszabadítani. Fehérjét csak az izomzatuk rovására tudunk felszabadítani. Éhezéssel és megvonással nem hozhatjuk helyre a szervezetünkben tett károkat. A gyakori böjtkúrák alkalmazása az úgynevezett yo-yo hatáshoz (ismétlődő fogyás, majd hízás) vezethet, hiszen a koplalással elvesztett izomzatot és zsírt az étkezés normalizálódásával a testünk azonnal pótolja.

Ha valaki úgy érzi, hogy mégsem sikerült mértékletesesen táplálkozni az ünnepek alatt, puffadással, teltségérzéssel vagy egyéb emésztőrendszeri problémákkal küzd, akkor próbáljon meg beiktatni egy gyümölcsnapot. A gyümölcsnap során próbáljunk minél többféle gyümölcsöt fogyasztani, törekedjünk ekkor is a változatosságra színben és ízben is. Kerüljük a szárított, aszalt, vagy kandírozott gyümölcsöket, hiszen kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint friss társaik, emellett a kandírozott gyümölccsel plusz felesleges kalóriát viszünk be magas cukortartalmának köszönhetően. A gyümölcsnapot igyekezzünk hétvégén vagy munkaszüneti napon tartani, ne pedig stresszes munkanapon. Fontos, hogy a gyümölcsnap alkalmával nyugalomban érezhessük magunk.

Figyeljünk minden nap arra, hogy mit eszünk – iszunk és próbáljuk meg beiktatni a mindennapos testmozgást is. Akár a munkahelyünkre való séta is megfelelő lehet. Az időszakosan alkalmazott drasztikus módszerek ritkán vezetnek jóra.