Megöltek egy, az ebola megfékezéséért harcoló egészségügyi dolgozót Kongóban

 

Megtámadták és megölték a falusiak azt az egészségügyi dolgozót, akit az ebola megfékezésére küldtek a Kongói Demokratikus Köztársaság egy távoli szegletébe. A támadók a helyi kezelőközpontot is kifosztották.

Az eset Vusahiro falujában történt, amikor a helyi lakosok rátámadtak az orvosi csapatra, és kirabolták a helyi kezelőközpontot – olvasható a brit Daily Mail hírlapban.

A helyi fegyveres csoportok támadásai az egészségügyi intézmények ellen már régóta hátráltatják az ebola megfékezésére irányuló törekvéseket.

Miután a szervezet betiltotta a virrasztást és a temetési szertartást azoknál az elhunytaknál, akik a járvány következtében vesztették életüket, a helyiek ellenséges viselkedést tanúsítottak. Az orvosok ezzel azt kívánták megakadályozni, hogy az ebola átterjedjen a gyászolókra.

A fegyveresek feldúlták és kifosztották az egészségügyi központot, és három lakóházat is felgyújtottak.

Az egészségügyi dolgozó a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

A tavaly augusztus 1-jén bejelentett ebolajárványba eddig több mint 1200-an haltak bele, és további 1700 betegnél mutatták ki a kórt.

A járvány kitörése óta az egészségügyi központokat folyamatosan érik a támadások,

amelyekben eddig négyen vesztették életüket, és több tucat ember sérült meg a kongói egészségügyi minisztérium múlt pénteki jelentése szerint.

A témában készült korábbi cikkünket itt és itt olvashatja.