Ártalmas lehet a népszerű szenes fogkrém

 

Fogszuvasodást vagy akár rákot is okozhat az egészségesnek tartott aktív szenes fogkrém egy új tanulmány szerint.

A reklámokban folyton azt látjuk, hogy a manapság oly divatos széntartalmú fogkrémeknek és fogporoknak számos pozitív tulajdonságai vannak: eltávolítják a szennyeződéseket, fehérítik a fogakat, nem koptatják a fogzománcot, antibakteriális hatásúak, és még a fogakat is erősítik  olvasható a brit Mirror hírlapban.

A gyártók többsége azt állítja, termékeik hatását klinikai tesztek bizonyítják, és fogorvosok által ellenőrzöttek. Gyakorta olvasható a csomagoláson az is, hogy száz százalékban természetes anyagokból állnak, vegánok, környezetbarátak és állatkísérletektől mentesek.

A British Dental Bleaching Society vizsgálatól azonban az derült ki, hogy a fekete fogkrémek károsíthatják a fogzománcot, és a szén csökkenti a fluorid hatását, amelynek a fogszuvasodás elleni harcban van nagy szerepe. Továbbá az is megkérdőjeleződik, hogy valóban fehérítik-e e fogakat, és kellő mértékben eltávolítják-e a baktériumokat és a plakkot.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A vizsgálatban ötven szenes fogrémet elemeztek, melyeknek csak nyolc százaléka tartalmazott fluoridot. A termékek kilencvenhat százalékán volt feltüntetve, hogy fogfehérítő hatással is van. Harminc százalékukon az szerepelt, hogy segítenek az ásványi anyagok pótlásában, és erősítik a fogakat. Nyolcvannyolc százalékuk pedig azt állította, hogy környezetbarátak, természetes, bio- vagy növényi hatóanyagokat tartalmaznak.

Ezen tulajdonságok közül azonban egyik sem bizonyított, és csak tíz százalékuknál olvasható valamiféle fogorvosi szakmai jóváhagyás a csomagoláson. Az egyik legkérdésesebb összetevő a bentonit agyag, melyről még folynak a vizsgálatok, de sokan úgy ítélik meg, hogy rákkeltő hatása is lehet, ezért nem árt vele vigyázni.

A vizsgálat vezetője, Linda Greenwall szerint kiemelten fontos, hogy a vásárlók ellenőrizzék a termékleírást a használat előtt, így megbizonyosodva róla, a fogkrém tartalmaz fluoridot és kálcium-foszfátot, amelyek erősítik és védik a fogzománcot.

Érdemes odafigyelnünk, hogy nem minden aktív szenes fogkrém ugyanolyan összetételű, néhány akár tartós károsodást is okozhat fogainkon. Fontos szempont, hogy egy fogkrém tartalmazzon fluoridot, mert így könnyebben megelőzhető a fogszuvasodás – tette hozzá.

A legnagyobb gond, hogy a gyártók épp azokat a kedvező tulajdonságokat emelik ki a termékeken, amelyek nincsenek bizonyítva.

Joseph Greenwall-Cohen, a tanulmány társszerzője szerint az ügyes marketinggel sok emberrel el lehet hitetni, hogy ezek a termékek jót tesznek az egészségünknek, habár ezek az állítások egyáltalán nincsenek megalapozva. Attól, hogy egy fogkrém divatos, még nem biztos, hogy egészséges is.