Fadarab a fogak közé, veszett kutya hamva – nem volt mindig „kéznél” altatóorvos

 

A fájdalom és annak csillapítása – vagy az arra tett kísérlet – végigkíséri az emberiség történetét. Évezredekkel ezelőtt is voltak meglepően hatékony fájdalomcsillapító, avagy bódultságot előidéző módszerek, de hajmeresztő próbálkozásokra is volt példa bőven.

Kezdetben, vagyis évezredekkel ezelőtt a fájdalom csillapítása tulajdonképpen egyenértékű volt a gyógyítással; többre nem nagyon törekedtek, nem is tehették. Bizonyos szempontból a fájdalom csillapítása egyébként életmentő volt, hiszen bár a fájdalomküszöb minden embernél más és más, egy bizonyos fokú kín fölött bele lehet halni.

Már az ókorban is megvoltak a törekvések az emberek kínjainak csökkentésére, a Távol-Keleten például évezredekkel ezelőtt alkalmazták a ma is elismert hatékonyságú akupunktúrás eljárást fizikai fájdalomcsillapításként; illetve tudományos bizonyítékai vannak annak is, hogy a görögök – például – a kábító alkaloida-tartalmú mandragóra kivonatával igyekeztek elérni a páciensek fájdalmának csillapítását.

Az évezredes tapasztalatok nyomán, valamint a kémiai, a biokémiai tudás erősödésével (majd jóval később a gyógyszeripar fejlődésével) fokról fokra lehetővé vált, hogy a fájdalmat és annak minden járulékos hatását kikapcsolják.

Az ópium és a kokain „örök”

A 16. századtól megjelentek a kémiai szerek a fájdalomcsillapításban. Paracelsus ezidőtájt foglalkozott a dietil-éterrel és annak állatokra kifejtett hatásával. Megkezdődtek az intravénás ópiumos „kezelések”. Jóval később ugyan, de a kokaint is alkalmazták. A mákból származó ópium és kokain vegyületei – a morfin, a kodein vagy a már mesterséges és nem addiktív novokain a modern aneszteziológiának is részei.

Nanganar, 2004. november 19.  2004. április 25-én készült kép, amelyen egy afgán farmer ópiumot nyer egy mákgubóból. Az ENSZ szerint Afganisztán a világ legnagyobb kábítószer-termelő állama, ahol idén a tavalyi évhez képest 64 százalékkal, 131 ezer hektárra nőtt azon földterületek összesített mérete, ahol az ópium (és az ebből készülő heroin) alapanyagának számító mákot termesztettek. Jelenleg az ország 32 tartományában folyik máktermesztés, s az ebből készülő ópium a gazdasági növekedés legfőbb motorja, kereskedelme tavaly 2,8 milliárd dollárt, azaz Afganisztán bruttó hazai termékének (GDP) több mint 60 százalékát tette ki. Afganisztánból származik a világ teljes ópiumtermelésének 87 százaléka. (MTIEPA/SED JAN SABAWOON)

Illusztráció. (Fot: MTI EPA/SED JAN SABAWOON)

1770 után Lavoisier felfedezte a nitrogén-oxidul (más néven kéjgáz) és az oxigén elegyének hatásosságát. Az 1800-as évek első évtizedeiben már bizonyítást nyert az éter hatása (narkózis), majd felfedezték a kloroformot.

A szabadságharc sebesültjeinek kínjait már tudták valamelyest enyhíteni

Az elő (sikeres) éternarkózist a fogászatban alkalmazták a bostoni kórházban, 1846-ban. Magyarországon 1847 elején ültette át első ízben a módszert gyakorlatban Balassa János sebész – egyes források szerint a kontinensen elsőként. A kloroformot kevéssel később már a szabadságharc sebesültjein is „kipróbálhatták”.

Az érzéstelenítés másik jelentős hazai képviselője Ádám Lajos sebész volt. Az éppen 140 éve született orvos vezette be és terjesztette el itthon a helyi érzéstelenítést. Száznál is több tudományos közleményben ismertette tapasztalatait, amelyeket műtéteken szerzett; de munkásságának jelentőségét mutatja, hogy vezetőségi tagja volt a Nemzetközi Sebésztársaságnak is.

Hamar terjedni kezdtek az altatógázok, Angliában már 1868-ban oxigént és nitrogén-oxidult alkalmaztak palackból. Az intravénás anesztetikumok között az első a hexobarbiton és a thiopenton volt, ezeket az 1930-as években kezdték alkalmazni a klinikákon.

A halotán volt az első úgynevezett párolgó inhalációs szer, ez az 1950-es években került használatba, eztután alkalmazni kezdték az isoflurant (80-as évek), majd a sevoflurant (90-es évek). A napjainkban igen elterjedt intravénás szer, a propofol 1986-ban lett bejegyezve.

Budapest, 1959. április 7. Légcső-tubuson végzett körlégzéses kéjgáz és oxigén keverékkel, mesterséges belélegeztetéssel altatják a műtét alatt a beteget az új táskaaltatógéppel a Korányi kórházban. A táskaaltatógépet dr. Pfahler Pál orvos szerkesztette, a prototípust Koncz István kisiparos készítette, a készülék inga és körlégzéses rendszerben, maszkon és légcsőrendszeren át egyaránt használható altatásra. MTI Fotó: Friedmann Endre

Budapest, 1959. április 7.
Légcső-tubuson végzett körlégzéses kéjgáz és oxigén keverékkel, mesterséges belélegeztetéssel altatják a műtét alatt a beteget az új táskaaltatógéppel a Korányi kórházban. A táskaaltatógépet dr. Pfahler Pál orvos szerkesztette, a prototípust Koncz István kisiparos készítette, a készülék inga és körlégzéses rendszerben, maszkon és légcsőrendszeren át egyaránt használható altatásra.
MTI Fotó: Friedmann Endre

A mai ember számára hátborzongató

Sokáig hitték, hogy az elégetett veszett kutya hamva olajjal elegyítve hatékony fogfájás ellen, de ajánlottak e célból a szamártejet, vagy (belsőleg) a halott ember fogainak porát.

Valamivel biztosabb lábakon állt az 1715-ben napvilágot látott értekezés a sebészeti műtéttanról, Joseph Charriere francia orvos „tollából”. A Treatise of the Operations of Surgery címet viselő mű nem is olyan régen került elő.

A könyvből kiderül, hogy a korabeli betegek kezelésekor elég nagy teret hagytak a véletleneknek a szakemberek, ugyanakkor számos olyan körülményt is számba vettek, amiket ma már nem feltétlenül – vagy azért, mert az égvilágon semmi köze a beteg állapotához, vagy mert a modern korban már nincs jelentősége.

Így például a 18. század eleji orvosok szerint a műtéti eljárásokra a legjobb évszak a tavasz volt, amikor a vér felhevül, vagy az ősz, amikor viszont lecsillapodik. A téli hideg azonban egyenesen ellenjavallott: olyankor a végtagok elgémberednek, s a vér nem rendelkezik azzal az életerővel, amely a szervezet felpezsdítéséhez szükséges.

Görbe kés, fadarab a fogak közé

A könyv egyik fejezetének ábrái a végtag-amputáció elvégzésére kínálnak útmutatást. A szerző szerint a lábamputációt gyorsan kell elvégezni, mégpedig egy görbe késsel. A csontot gyorsan simára kell csiszolni, a csonkot pedig a megmaradó bőrrel be kell fedni. Ami a pácienst illeti, az auktor javaslata szerint egy fadarabra érdemes ráharapnia, hogy csökkentse kínjait.

Amennyiben a sebesülés során csupán az izom érintett, kezelésére brandy és bor javallott (jegyezzük meg: egy 2007-es kutatás bebizonyította, hogy a bor megsemmisíti a szájüreg és garat kórokozóit). Ha viszont az ideg is érintett, cukoroldattal, kámforolajjal és mirhával célszerű kezelni a sebet – szólt az instrukció.

A fentiek tükrében talán érthető, hogy a betegek abban a korban csak végszükség esetén – kibírhatatlan fájdalom vagy gyilkos kór miatt – vállalkoztak a műtétekre.