Hiánypótló labor nyílt a Szent János Kórházban

 

A Szent János Kórház újonnan létrejött laborral, valamint speciális munkacsoporttal bővíti a diagnosztikai és terápiás lehetőségeket, ugyanis a gyermekosztályán megnyílt poliszomnográfiás labor, amely feltérképezi a legkisebbek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat. A kórházban egyedülálló módon – szakmai team segítségével – megoldást nyújtanak a későbbi életvitelt befolyásoló, alvászavarral jelentkező problémák kezelésében is.

Egyes vizsgálatok alapján a gyermekkori alvászavarok igen gyakoriak; a gyermekek mintegy harminc százaléka érintett. Ennek nemcsak az agy optimális fejlődése szempontjából van rendkívüli jelentősége, hanem azért is, mert az alvászavar jelentősen befolyásolja a gyermek és családja életminőségét, és későbbi megbetegedéseket is előidézhet. Széleskörű vizsgálatok bizonyították, hogy a korai alvászavarok hatással vannak a későbbi viselkedészavarok kialakulásában, ezért figyelmet igényelnek már az első életévben. A szülők által jelzett korai alvászavarok gyakran összefüggenek a 4-7 éves korban jelentkező viselkedési és tanulási problémákkal. Az alvászavarok korai megoldása egyben a pszichés zavarok megelőzésében is intervenciót jelenthet.

Alvászavarok szakszerű, műszeres kivizsgálásával, kezelésével, gondozásával jelenleg nagyon kevés helyen foglalkoznak Magyarországon. Nem minden korosztálynál és nem minden betegségben alkalmazzák, hosszú a várakozási idő is.  A jelenlegi alváslaborok elsősorban a fül-orr-gégészeti okokra visszavezethető alvásbetegségek, valamint az izombeteg gyermekek légzési problémáinak diagnosztikáját és terápiáját végzik.

Komplex szűrés

Jelenleg nincs olyan alváslabor, ahol a különböző kórokokra visszavezethető alvásbetegségek diagnosztizálására komplexen, a társszakmák közvetlen bevonásával nyílik lehetőség. A Szent János Kórház gyermekosztályán olyan team alakult, amelyben a neonatológus mellett gyermekek ellátására szakosodott neurológus, fül-orr-gégész, endokrinológus, pszichológus dolgozik együtt, így valamennyi alvásbetegség diagnózisa és szükséges kezelése megoldható.

A gyermekkorban végzendő alvásvizsgálatokhoz fontos a nyugodt, gyermekközpontú légkör, amelynek személyi és tárgyi feltételei megvannak az osztályon. Emellett tervezik a vizsgálatok egy részének otthoni elvégzését is egy 24 órás long term monitorozó egység segítségével. A 24 csatornás hordozható EEG-készülék és a hozzá csatlakozó poliszomnográfiás elektródák segítségével egyszerre lehetne készíteni EKG-, EMG-, Elektrookulogram-, Pulzoximetria-, valamint mellkasmozgásmérő vizsgálatot – mindezt videófelvétellel. Erre azért van szükség, mert nemegyszer problémát okoz a különböző alvásbetegségek elkülönítése, epilepsziás vagy autista betegnek is lehet obstruktív alvási betegsége.

Számos betegság oka lehet az alvászavar

A poliszomnográfia alkalmazása szakmailag indokolt az újszülöttkori, csecsemőkori és gyermekkori apnoék (légzéskimaradás), a periodikus légzés, a centrális hipoventilláció (felületes légzés), valamint az obstruktív alvászavar esetén. A koraszülöttség, izomszövet-sorvadás, kifejezett izomtónus-csökkenés, a koponya és arc alaki rendellenességei, az újszülöttkori tüdőbetegség, a szorongásos álmok, a restless leg (nyugtalan láb) szindróma, a GOR (reflux), az epilepszia szintén hajlamosít alvászavarok előfordulására. Egyes vizsgálatok alapján az újszülöttkorban előforduló centrális apnoe nagyban hajlamosít a csecsemőkori hirtelen halál kialakulására.

A krónikus fejfájós gyerekeknek 75 százaléka és az epilepsziás gyerekek többsége alvászavarban is szenved, a gond megszüntetésével a panaszaik is csökkenthetők. Túlsúlyos gyermekeknél nagy százalékban növekszik a narkolepsziára (rohamokban jelentkező nappali elalvás) való hajlam. Gyakran tapasztalható alvászavar Down-kóros vagy autista gyermeknél is. Ezeket a betegségeket meggyógyítani nem tudjuk, de ha az alvászavaron javítani lehet, akkor javul az életminőség is.

Leggyakoribb gyermekkori alvászavarok

  1. Obstruktív alvási apnoe (OSA): amikor valamilyen fül-orr gégészeti probléma, leggyakrabban nagyobb orrmandula okozza az éjszakai alvászavart,
  2. narcolepszia (egész napos fáradtság, nappali rövid elalvások jellemzik),
  3. pertiodikus lábmozgás (restless legs szindróma), amely gyakran epilepsziás betegséggel is összetéveszthető,
  4. éjszakai alvajárás, pavor nocturnus (éjszakai felriadás), nehéz elalvás, gyakori ébredés.

A fenti alvászavarok differenciáldiagnosztikája csak speciális alvásvizsgálattal lehetséges. Gyakran nehéz elkülöníteni az epilepsziás rosszullétektől, ezért fontos, hogy az alváslaborban epilepsziás betegség diagnózisára is alkalmas, 24 csatornás EEG-készülék legyen. Csak a pontos diagnózis felállítása után lehetséges célzott terápia, amelytől jelentős javulás várható.

Ha kóros állapot, betegség nem igazolódik az alvásprobléma hátterében, akkor a szintén kórházban elérhető Szülő-csecsemő Konzultációs Program keretében tudnak segítséget nyújtani. Mivel a gyermekek mintegy harmadát érinti valamilyen formában az alvásprobléma, ezért fontos, hogy mindenki számára elérhető legyen a kivizsgálás és a terápia.