Meg kell könnyíteni a cukorbetegek mindennapjait

 

Magyarországon több mint 1 millió 200 ezer cukorbeteg ember él, ebből közel négyezren gyerekek. A diabéteszesek száma egyre növekszik és iskolai, vagy óvodai étkezéstől kezdve a megfelelő testmozgásig valahogyan meg kell oldani mindennapjaikat. A cukorbeteg gyermekek ellátását 2013 óta tanítják a pedagógusoknak, úgy tűnik, mára beérett a gyümölcs.

A kispesti Zöld Ágacska Óvodában 2002-től fogadnak és látnak el diabéteszes kisgyermekeket. A vércukorszintmérés és az inzulinadagolás a megszokott napi rutin része ebben az óvodában. Mivel Dél-Pesten nincs másik óvoda, aki ellátná a cukorbeteg gyerekeket, ezért a környező kerületekből is járnak ide kicsik.

A szülőknek nagy megnyugvást jelent, hogy ott tudja hagyni a gyereket egész napra, mert az inzulint be tudják adni, vélekedett Szegediné Török Tünde, a Zöld Ágacska Óvoda vezetője.

Oktatni kell, hogyan bánjanak a cukorbeteg gyerekekkel

A kormány megállapodást kötött a Magyar Diabétesz Társasággal és az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal. Az együttműködés célja a fejlesztés, a pedagógusok képzése.

„Az egyik az oktatás területe, hiszen itt van egy nagyon jó programja az Egy Csepp Figyelem Alapítványnak, ez a Belevalók” – mondta Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott.

A cukorbeteg gyermekek ellátását 2013 óta tanítják a pedagógusoknak. A Zöld Ágacska óvónői is ezen a képzésen szerezték tudásukat.

„Ez a program az óvodapedagógusok és kisgyermeknevelőknek a képzését tűzte ki célul, ugyanis a közelmúltban törvényi erőre emelkedett, hogy az óvodákban el kell látni a krónikus gyermekeket. Nagyon jó a fogadtatása, sőt az ELTE óvodapedagógus-képző kara már tantárgyként fölvette ezt a képzést” – fejtette ki Dr. Kiss János, belgyógyász, diabetológus.

Meg kell könnyíteni a cukorbetegek mindennapjait

A diabétesz népbetegség, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, illetve a cukorbetegek ellátására.

„A másik része a megállapodásnak, az pedig az egészségügy területére vonatkozik. Felül kell vizsgálni a diabétesszel, cukorbetegséggel kapcsolatos kérdésköröket, eljárásokat, gyógyszereket, megkönnyíteni a több mint 1 millió 200 ezer Magyarországon élő cukorbetegnek a mindennapjait” – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

Az együttműködés lényege a megelőzés, a betegség korai felismerése és a diabéteszesek életminőségének javítása. Oda kell figyelni az inzulinadagolására, a vércukorszint ellenőrzésére, a táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra.

„Egyre több diabéteszes gyerek él, mozog közöttünk, akinek meg kell oldani az életét, ugyanúgy az iskolai étkezéstől kezdve a megfelelő testmozgásig – ezt m ár Dr. Körner Anna mondta, a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának gyermekorvosa.

„Nekünk csak azért más ugye az életünk, mint ugye a nem cukorbeteg osztálytársainké, mert adott időpontokban kell enni, és csak a szénhidrátokat számolni, és egy picikét jobban kell figyelni ugye magunkra” – mondta a kilenc éves Zita az M1 Család 18 című műsorában.

A címlapkép illusztráció.