A rostban gazdag ételek gátolják a rosszindulatú folyamatok kialakulását

 

A rostos élelmiszerek D-, A, és E-vitaminban valamint létfontosságú nyomelemekben is gazdagok, segítik az egészséges emésztést és gátat szabnak a rosszindulatú folyamatok kialakulásának.

Többszörösen is jól járunk, ha rostban gazdag ételeket, élelmiszereket fogyasztunk. A fel nem szívódó anyagok, lesznek azok a ballasztanyagok, amelyek elősegítik a tápanyag normális áthaladását az emésztőrendszeren, a beleken. Ráadásul a rostdús táplálékok életfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaznak. Utóbbiak pedig gátolják a rosszindulatú folyamatok kialakulását, segítik a rák megelőzését.

Talán nem árulunk el nagy újságot, azzal, hogy rostban gazdag nyersanyag például a zöldség- és főzelékfélék, az alma, a feketeribiszke, a málna, az egres, a földieper, a káposztafélék, a karalábé, a sárgarépa, a pasztinák, a mángold, a lencse.

Érdemes az étrendünkbe magas rosttartalmú (lenmagos, köménymagos, korpás-magos, szezámmagos, stb.)  kenyereket is beiktatni, a szokásos liszt helyett vagy azzal keverve a teljes kiőrlésű búzalisztet, rozs-, kukorica-, hajdina-, köles-, zab-, illetve szójalisztet használni konyhánkban.  A teljes kiőrlésű gabonafélékből a fényezetlen rizs, a barnarizs és az vadrizs rostban is gazdag, és alapvető foszfor- és B-vitamin-forrás is.

Zöldségek. Illusztráció: shutterstock

Zöldségek. Illusztráció: shutterstock

A hüvelyesekkel szervezetünk kálium- és magnéziumszükségletét is kielégíthetjük, a bab, babfélék, borsó, lencse, szója. A lencse élelmirost-tartalma igen jelentős. Fogyasztása kedvezően hat a koleszterintermelésre, mindkét fajta cukorbetegség esetén gátolja a vércukorszint emelkedését, és bélműködés-szabályozó képességénél fogva gyógyítja a székrekedést (fogyasztása ezért különösen fontos a bélrenyheségben szenvedőknek). A gyümölcsök közül fogyasszunk banánt, almát héjastól, birsalmát, meggyet, narancsot, , feketeribiszkét, feketeszedret vagy szőlőt.

Mogyoró, dió, mandula - a telítetlen zsírsavak egyik forrása. Fotó: Shutterstock

Mogyoró, dió, mandula – a telítetlen zsírsavak egyik forrása. Fotó: Shutterstock

Rostfogyasztás céljából időnként célszerű lenmagot vagy lenmagolajat fogyasztani. Ha kávédarálón megdaráljuk, akkor a lenmag előnyös gyomor- és nyombélfekély esetén, de kiváló hashajtó is. A mák – kiemelkedő rosttartalma mellett – elsősorban a biotin-, E-vitamin-, kalcium-, magnézium- és vastartalma miatt ajánlott. A mandula fogyasztása fontos a rákos burjánzás megakadályozásában, mert sok E-vitamin, kalcium, magnézium, vas, cink, mangán és réz található benne.