Hivatalos betegséggé válhat a videojáték-függőség

 

Hivatalos betegséggé válhat a videojáték-függőség, miután az Egészségügyi Világszervezet felvenné abba a rendszerbe, amely a betegségeket osztályozza. Egy korábbi, magyar kutatás során megállapították, hogy a videojátékok kedvelőinek ötödénél jelentkeznek valamilyen mértékben a problémás játékhasználat jelei. A videojáték-függőségről az M1 riportere Nagy Zsolt addiktológust kérdezte.

A fiatalok és a gyerekek körében egyre súlyosabb és egyre jobban terjed a függőség az internet és a videojátékok iránt, azonban jelenleg még kevés az információ ennek a függőségnek a kiterjedtségéről – mondta el az addiktológus.

Az azonban ismeretes, hogy a ma felnövekvő nemzedékeknek egy jelentős hányada viszonylag sok időt tölt elektronikus eszközök előtt, amely úgy tűnik, hogy kezdi átformálni egy kissé a világérzékelésüket, a társas kapcsolataikat és az identitásukat. Olyan, még nem kalkulálható hatásai is vannak, amelyekről a szakemberek is óvatosan nyilatkoznak.

A szülő elsősorban ezt a gyermeke iskolai teljesítményén érzékelheti, vagy a gyermek bioritmusának megváltozásán, amely azt jelenti, hogy egyre később fekszik, és egyre nagyobb gondot okoz neki a reggeli felkelés. Az is egyfajta tünet lehet, hogy eltűnnek a barátai, kikopnak a társas kapcsolatai és a hobbijai. Megváltozik a viselkedése is, egyre feszültebb és agresszívabb lesz a gyermek, hogyha nem fér hozzá az internethez vagy az okoseszközéhez – magyarázta.

Azt tanácsolta, hogy ilyen esetekben a szülő próbáljon meg kereteket és szabályokat felállítani, megegyezni gyermekével abban, hogy naponta mennyi időt tölthet el számítógép vagy más eszközök használatával. Az is tanácsos, ha a szülő minél későbbre tolja ki egy okoseszköz megvásárolását a gyermekének.