Afta mindenit!

 

Ez az egészen apró kis seb a szájban alaposan meg tudja keseríteni az ember napjait. Azért van segítség, ha már kialakult.

Amennyiben nagyon szakszerűek szeretnénk lenni, akkor az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladásos udvar vesz körül.
Ha ennél egyszerűbben és érzékletesebben fogalmazzunk, akkor az afta az a kis seb a szánkban, amelyet gyakorlatilag alig lehet elviselni. Alattomos seb, egy-két napig csupán áltat, a “picit érzékeny, picit fáj” határán mozog, hogy aztán harmadnap teljes erejével kezdjen el tombolni. Ilyenkor pedig már akkor is fáj, ha netalántán a szánkon át veszünk levegőt, és mindegy, hogy vizet iszunk vagy ízesítetlen teát, hogy kekszet rágcsálunk a túlélésért vagy gesztenyepürét habbal – lüktet, fáj, csíp, szúr és mar. Tényleg nem túlzás azt állítani, hogy alig elviselhető a fájdalom és jobban járunk, ha csendben szenvedünk.

Hogy minek köszönhető a kialakulása? Az egyértelmű kiváltó ok ismeretlen, de szenvedésünket okozhatja vírusos fertőzés, valamilyen allergia (étel) és egyéb idegi tényezők is kiválthatják. Olykor a stressz, a felfokozott életmód is hozzájárulhat az “afta mindenit” állapot kialakulásához. De félretéve a viccet: védekezni ellene nem nagyon tudunk, csupán enyhíthetjük a fájdalmunkat, ha már ott van a szánkban, a nyelvünkön, az ínyünkön.

Kínzó afta. Illusztráció: Shutterstock

Egy egyszerű kis afta 7-8 napig is kínozhat….  (Illusztráció: Shutterstock)

Ilyenkor leginkább helyi fájdalomcsillapítást alkalmazzunk: különböző lidocain tartalmú oldatokat vagy a fogászatai kezeléseknél is használatos ecsetelőket használjunk úgy, hogy fülpiszkálóra csepegtetve finoman áttöröljük vele az afta felületét. Az első másodperc villanásszerű érzése után enyhül a fájdalom, csípni sem fog. Ha ezt napjában többször megismételjük, határozottan kellemesebb közérzetet érhetünk el.
Enyhébb esetekben különféle szájöblögetőt is használhatunk, de az otthon készített kamillás vagy zsályás oldattal is öblögethetünk, hiszen mindkét gyógynövényünk gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Fontos még, hogy a betegség lezajlása után erősítsük meg immunrendszerünket: sok friss zöldség, gyümölcs fogyasztásával, kezdjünk vitaminokat szedni, hiszen erősebb immunrendszerrel az afták kialakulásának is csökken az esélye.