Fecske, bundabugyi, otthonka és társai a Rock & Roll Áruházban

 

Rendhagyó irodalmi beszélgetésre hívják az olvasókat: Poós Zoltán Rock & Roll Áruház című divatkönyve kapcsán lerántják a leplet a susogós jogging, az autós táska és megannyi más fogalommá vált ruhadarabról.

Poós Zoltán Rock & Roll Áruház című könyve valójában divatkönyv, de ennek ellenére nem szabásmintákkal foglalkozik, hanem mindazzal, amit a ruhák, a kiegészítők kiváltottak a viselőik környezetében. A könyv tehát a hatástörténet szabásmintája. Poós Zoltán szerint nemcsak a jó dumák öltöztettek, de egy jó ritmusban megnövesztett barkó vagy az egyetlen tökéletes helyre felhelyezett jelvény is. A Rock & Roll Áruház azokat az éveket idézi meg, amikor a rock & rollra még nem úgy tekintettünk, mint egy közműszolgáltatásra, amikor a divat, az öltözködés még nem a komfortot szolgálta, amikor a zene és az öltözködés még veszélyforrást jelentett, amikor nemcsak az igazi szerelemben illet kételkedni, de az igazi Levi’s farmerben, vagy az igazi Lacoste pólóban is.

Poós Zoltán: Rock&Roll Áruház című könyvének borítója

Poós Zoltán első kötete 1992-ben jelent meg. Azóta hat verseskötetet, négy regényt, és számos dizájnnal és popkultúrával foglalkozó esszékötetet publikált. 2002-ben Zelk Zoltán-díjat, 2012-ben Füst Milán-díjat kapott. Első Trapper farmerét 1980 karácsonyán kapta a szüleitől, első Sex Pistols-pólóját 1987 nyarán vette a Hunky-Punky butikban.

Hogy kiből lett hős 15 percre, egy hétvégére vagy egy szezonra, az többek között azon múlott, hogy milyen volt a dumája, és a dumához mit viselt. Bárki lehet rocksztár, nemcsak az, aki a színpadon van, hanem az is, aki úgy néz ki, mintha egy poszteren pózolna, függetlenül attól, hogy gitár, rúzs, spakli, franciakulcs vagy éppen fakanál van a kezében.

Most a szerzővel, és a téma két avatott szakértőjével, Sütő Enikővel és Oltai Katával beszélget majd a Kispipa étterem rendhagyó irodalmi összejövetelén McMenemy Márk újságíró november 21-én, szerdán este 7-től.

Sütő Enikő volt az év manökenje, volt olyan divatbemutatón, amit Kádár János tiszteletére rendeztek. Volt szerepe a Linda című magyar tv sorozatban, volt zsűrielnök szépségkirálynő választáson, volt mozifilm szereplő, volt nemes ügyek támogatója, volt a világ sok országában, és van egy remek modelliskolája.

Oltai Kata feminista galériát és egy vagány second-hand üzletet is vezet, kurátorként a kortárs művészeti élet egyik meghatározó alakja és a céklától a kékesliláig minden hajszín jól áll neki. Oltai Kata művészettörténész ruhatárának igényesen összeválogatott darabjait évek óta garázsvásárok, titkos turkálók vagy igazi kincseket rejtő bolhapiacokon találja meg. Hisz abban, hogy a régi ruháknak történetük, külön meséjük és személyiség formáló hatásuk van.