Távozik a milánói Scala éléről Alexander Pereira

 

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter csütörtökön hagyta jóvá Pereira kinevezését a Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Opera di Firenze) főintendánsának.

Az intézményváltás dátumában Firenze megállapodott a milánói Scalával. „Pereira szereti a kihívásokat. Hozzá akar járulni a firenzei operaház fejlődéséhez” – közölte Dario Nardella firenzei polgármester, aki felkérte a hetven éves osztrák kulturális menedzsert, hogy vállalja el az operaház vezetését öt évre.

Pereira azon is munkálkodni fog, hogy a firenzei operafesztivált egy jelentős nemzetközi rangú eseménnyé változtassa. „Firenze a legnagyobb nemzetközi fesztiválok konkurense lesz” – ígérte. Ezért már felvette a kapcsolatot Ricardo Mutti és Zubin Mehta világhírű karmesterekkel, utóbbi harminc éven át, 2017-ig vezette a firenzei operafesztivált.

A 2014-ben megnyílt Firenzei Opera jelenlegi intendánsa, Cristiano Chiarot azért távozik posztjáról, mert a polgármester a kulturális minisztérium volt kabinetfőnökét, a jó kapcsolatokkal rendelkező, de az opera világában népszerűtlen Salvatore Nastasit nevezte ki az operaház elnökévé. A vitatott kinevezés miatt már korábban távozott az operaház zeneigazgatója, Fabio Luisi.

A milánói operaház júniusban már felkérte a francia operarendezőt, Dominique Meyert, a Bécsi Állami Opera jelenlegi intendánsát a Scala élére. Pereira korai távozása azt jelenti, hogy 2020 júniusáig párhozamosan fogja vezetni Meier a két intézményt.