Wunderlich József: Új műfaji kereteket teremtettünk a Nagy Gatsby című előadással

 

Rengeteg szenvedély van a történetben és a Gatsby-ben is…amit jól esik átadni, tovább vinni és megosztani – mondta el az M5 kulturális csatornán futó Kult30 – az értékes félóra című műsor keddi adásában a darab főszereplője, Wunderlich József.

A híres regény színpadi adaptációjának zenéjét Kovács Adrián, szövegkönyvét Vecsei H. Miklós, dalszövegeit pedig Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyányszkí Attila írta, aki egyúttal az előadás rendezője is. A három fiatal alkotó 2017 októberében jutott arra az elhatározásra, hogy A nagy Gatsby lesz az a darab, mellyel egy új színpadi műfajt teremthetnek.

Wunderlich József színművész a műsorban is hangsúlyozta, hogy szerették volna átlépni a klasszikus zenei formáknak a határait. A zenei textúrákat nem zenei zárt számokként használják, nincsenek nagy kiállások a nagy dalok végén, minden dal elfojtva vagy hirtelen megszakítva ér véget, ezzel is egyfajta folyamatos feszültséget generálva a nézőkben.

Az előző évad végén már elkezdték próbálni a darabot, az alkotók és a színészek együttesen alakították a szövegeket, dallamokat A zenekarnak volt a legnehezebb, mert napról napra újra kellett kottázniuk az új partitúrákat. Az új műfaj a címében is hangzatos – Zenés Party két részletben – a szereposztás az ifjú tehetséges színművészeknek hála olyan áttörést hozhat a Vígszínház életében, mint  annak idején a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem.