Az idősek előtt tisztelegnek Japánban

 

Japán a világ egyik leginkább elöregedett társadalmaként kiemelt hangsúlyt fektet az idősekkel való foglalkozásra és törődésre. Az idősek napját (keiró no hi) minden szeptember harmadik hétfőjén ünneplik a szigetországban, amely idén szeptember 16-ra esik.

A 65 év felettiek 2018-ban majdnem a népesség egyharmadát tették ki 35,6 millió fővel, ami egyre súlyosabb hatással van a gazdaságra. Ez a szám 2035-re a becslések szerint már a 32,8 százalékot is eléri majd.

A várható átlagos élettartam a tavalyi évben a férfiaknál 81,25 év, a nőknél 87,32 év volt,

amellyel a világ egyik legtovább élő társadalmának számítanak.

Mindez a kiemelkedő minőségű egészségügyi ellátásnak, az aktív életmódnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhető.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A kormány 1963-ban vezette be az intézkedést, hogy a százéves kort elérőket ezüst szakés csészével ajándékozzák meg a jeles alkalomból. 1963-ban az ezt a kort megélők száma 153 fő volt, de miután a száz évet meghaladók száma jelentősen emelkedett, a kormány módosítani kényszerült a felajánláson.

A száz év fölöttiek száma 2014-ben 30 ezer, a tavalyi évben pedig már majdnem 40 ezer fő volt. 2016-tól a száz százalékban ezüstből készült szakés csészék helyett csupán ezüstözött csészét kapnak az idősek.

A 116 éves japán Tanaka Kane egy öregotthonban tartott ünnepségen (Fotó: MTI/EPA)

A nemzeti ünnepként számontartott esemény gyökerei 1947-ig nyúlnak vissza, amikor egy faluban kikiáltották szeptember 15-ét az öregek napjának, és az ünnep népszerűségének köszönhetően lassan elterjedt az egész országban. Hivatalos státuszát 1966-ban nyerte el, és a média minden évben nagy hangsúlyt fektet ezen a napon az idős emberek megünneplésére.

Az ünnep lényege, hogy a fiatalabb generáció meghálálja az eddigi törődést az idősebbeknek.

A legelterjedtebb szokás, hogy a családok hazalátogatnak a nagyszülőkhöz, dédszülőkhöz, hogy egy kis időt töltsenek együtt. A kisgyerekek például énekkel és tánccal kedveskednek, vagy édességgel, teával kínálják az időseket.

A televízió is az idős nézőknek sugároz műsorokat ezen a napon, és rengetegen végeznek önkéntes munkát, amellyel az időseket segítik.