Idén is megrendezik a Kecskeméti Népzenei Találkozót

 

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatja a szeptember 19. és 21. között megrendezendő 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó – közölte Agócs Gergely népzenész, népzenekutató kedden az M1-en.

A Kálmán Lajos népzenekutató által alapított, a Hirös Agóra szervezésében megrendezendő nagy múltú programsorozat kiemelt figyelmet fordít a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére – hangzott el a műsorban.


Agócs Gergely úgy fogalmazott, hogy az idei fesztivált a magyar zenei keletkutatásnak szentelik. A szakmai konferencia és a találkozó gálaműsorának fókuszába is a magyar népzenének az északi török, úgynevezett kipcsák népek zenei kultúrájával való rokonsága kerül. Erre a kapcsolatra Kodály Zoltán hívta fel először a figyelmet – emlékeztetett Agócs Gergely.

A népzene kutató szólt arról is, hogy fellépők érkeznek a többi között Baskíriából, köztük olyan előadók is, akik a népzenét még családi örökségként kapták.

Agócs Gergely felidézte, a népzene az egyetlen zenei műfaj, amely nem előadóművészetként jött létre, hanem a mi közös zenei örökségünk, ami lelki oldások és kötések létrehozására, illetve szórakoztatásra egyaránt alkalmas.

A címlapfotó illusztráció.