Újra látogatható az agrigentói Templomok völgyében a Villa Aurea felújított kertje

 

Vasárnaptól újra látogatható a Villa Aurea felújított kertje Szicíliában, az agrigentói ógörög Templomok völgyében. A műemlékekre néző villát az angol Sir Alexander Hardcastle, a templomok felújítását kezdeményező mecénás vásárolta meg. A ritka mediterrán és egzotikus növényekkel díszített park egy része egy ókeresztény temető katakombáira épült, a sírok ma is láthatók.

A kertből gyönyörű kilátás nyílik az UNESCO világörökségi listáján szereplő tíz ógörög templomra, Szicília egyik legszebb ókori látványosságára.

Hardcastle, aki a brit haditengerészet kapitányaként a gyarmati háborúkban vett részt, szenvedélyesen érdeklődött a régészet iránt. A múlt század eleji Girgentibe (a mai Agrigento régi neve) érve azonnal látta, milyen felmérhetetlen kincset rejt a völgy, ahol az elhanyagolt romok álltak.

Elhatározta, hogy ott telepszik le és mindent megtesz a műemlékek helyreállításáért. Tizenkét évi munkával – amelyet Pirro Marconi olasz régész vezetésével végeztek – új életet adtak a Templomok völgyének.

Az angol kapitány nem akarta elhagyni az ásatásokat, ezért a mai Agrigento helyén hajdan állt ókori Akragasz városfalai mentén, a Concordia- és a Héraklész-templom között álló Villa Aureában telepedett le, melyet a Porta Aurea (arany kapu) tiszteletére nevezett el. Ezen a kapun vonultak be a római katonák Kr. e. 210-ben hat hónapnyi ostrom után.

Hardcastle vagyonát a völgy helyreállítására költötte: ásatásokat, oszlopok újraállítását finanszírozta, földterületeket vásárolt. A nagy gazdasági világválsággal mindenét elveszítettet, a Villa Aureát kénytelen volt eladni az olasz államnak. Nem sokkal később a bolondok házába zárták, ahol 1933-ban meghalt.

A kapitányt hamarosan elfelejtették, csak egy bronz mellszobor emlékeztet rá, amely a villa kertjében áll. Az épület 2008 óta a régészeti park központja, ahol időszaki kiállításokat is rendeznek. A kert vasárnaptól a Templomok völgyébe szóló belépőjeggyel látogatható.