Szinyei Merse Pál nyolcvan alkotásából nyílik tárlat Nyíregyházán

 

A plen air festészet egyik európai és hazai úttörő festőjének, Szinyei Merse Pálnak (1845–1920) életművéből nyílik nyolcvan vázlatot, grafikát és festményt bemutató kiállítás pénteken Nyíregyházán.

Szinyei Merse Pál Majális című festménye (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) Szinyei Merse Pál Majális című festménye (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A kiállítás a Nemzeti Galéria, valamint hazai köz- és magángyűjtemények anyagaiból állt össze – közölte Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy például a Forgószél, a Vadregényes táj és a Szinyei Merse László portréja című festmények alkotójának műveiből ilyen jellegű válogatás még nem volt látható eddig Magyarországon.

A szigorú biztonsági intézkedések mellett berendezett anyagot múzeumi regisztrációval és időpontfoglalással tekintheti meg a közönség, óránként ötven látogatót tud majd fogadni az intézmény.

A szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségeket visszaadó festészeti irány magyar megteremtőjének tartott Szinyei Merse Pálról Szinyei Merse Anna művészettörténész elmondta: a festő életútjába a legkorábbi és legkésőbbi képeinek segítségével nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. Látható lesz például a közismert, az 1873-ban festett Majális című képének vázlata, ami jó kulcsot ad a nézőnek ahhoz, hogy Szinyei miből „fejlesztette ki” a nagy képet.

A nyíregyházi tárlat első termében sok kisebb képet és vázlatot, a második, harmadik és negyedik pedig teremben már a nagyobb méretű, „második korszakbeli” tájképeket és festményeket tekinthet meg a közönség – tette hozzá a művészettörténész.

A sajtótájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester elmondta, tavaly Munkácsy Mihály, idén pedig Szinyei Merse Pál festményeit tekintheti meg a nyíregyházi közönség. A Munkácsy-tárlatnak is köszönhetően tavaly a múzeum mintegy hatvanezer látogatót fogadott, amire nem volt példa a közgyűjtemény százötven éves történetében – tette hozzá.