Több mint hatvanezer látogatója volt a 33. Mesterségek Ünnepének

 

Mintegy 65 ezer érdeklődő kereste fel a 33. Mesterségek Ünnepét, amelyen ezer kézműves, négyszáz fellépő, több mint száz látványműhely, népi játszóházak, táncház és folkkocsma várta a látogatókat augusztus 17. és 20. között a Budai Várban.

A rendezvény idei díszvendégét, Japánt 20 kézműves mester képviselte. A mesterek nagy érdeklődés mellett mutatták be a hagyományos japán mesterségek fortélyait.

(Fotó: MTI/Mónus Márton)

A rendezvény idei kiemelt témája a lábbelikészítés volt, azon belül nagy hangsúlyt helyeztek a szegedi papucsra. Népművészek és iparművészek újragondolt szegedi papucsait kiállításon mutatták be, de nagy sikert arattak a különböző népek hagyományos lábbelijei és a világ legjobb cipésze címmel büszkélkedő Kovács J. Attila cipőkészítő műhelye is, emellett pedig a török és spanyol cipészmesterek remekeit is megcsodálhatták a látogatók.

A nyolcszáz Kárpát-medencei kézműves több mint száz látványműhelyében egész napos mesterségbemutatókat tartottak, ahol a szakmák rejtelmeibe kaptak betekintést az érdeklődők.

Különlegesség volt, hogy első alkalommal folkkocsmát is tartottak, ahol ének és tánctanítással, talpalávalóval várták a mulatni vágyókat.

A színpadokon a négy nap során hazánk legkiválóbb népzenészei, énekesei, mesemondói, néptáncosai léptek fel telt házas előadásokon.

Az UNESCO Szellemi és Kulturális Örökség listáján szereplő kézműves közösségek – a mohácsi busók, a matyók és a kékfestők – látványműhelyeiben busóálarc-faragó, viseletkészítő és kékfestő műhelyt rendeztek be.