Megkezdődött a szüret a csabagyöngye szedésével

 

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a csabagyöngye szedésével hétfőn megkezdődött a szüret Magyarországon, és ezzel az ország északi részén is – mondta Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Megkezdődött az idei szüret Ordacsehiben (Fotó: MTI/Varga György)

A Balatonboglári borvidékhez tartozó településen szüretelt hibrid szőlőfajtából, reduktív eljárással készülő könnyed, gyümölcsös és leginkább a budapesti régióban élő fiatalok körében kedvelt bor palackjai várhatóan már szeptember elején a boltok polcaira kerülnek.

Ordacsehi és környéke a csabagyöngye legnagyobb termőterülete, és a Varga pincészet idén mintegy félszáz termelőtől 300 ezer kilogramm szőlőt vásárol fel, amit badacsonyörsi központjában dolgoz fel – mondta az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. négyhektáros csabagyöngye-ültetvényén.

Varga Máté elmondta, hogy az idei szüret a tavalyinál három héttel, az átlagosnál pedig egy héttel  később kezdődött, mert a megszokottnál hidegebb, esős májusi időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő fejlődését.