Egerszeg Búcsú a Göcseji Falumúzeumban

 

Mesterségbemutatókkal, folklórműsorokkal és művészeti csoportok produkcióival elevenítik fel a régi búcsúk hagyományait az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) vasárnapi rendezvényén a Göcseji Falumúzeumban és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban.

A város védőszentje, Mária Magdolna napjához kapcsolódó búcsúnak több évszázados hagyománya van Zalaegerszegen. Az egyesület két évtizeddel ezelőtt azzal a szándékkal rendezte meg az első Egerszeg búcsút, hogy a hagyományt továbbra is megőrizze – idézte fel a keddi programismertető sajtótájékoztatón Major Zsolt, az EZE alelnöke. Kocsis Gyula, az egyesület elnöke hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is több ezer vendégre számítanak.

Major Zsolt szerint az Egerszeg búcsú sikere azt mutatja, hogy szükség van a tradíciók megőrzésre, a Göcseji Falumúzeum pedig ideális helyszíne a rendezvénynek. A családok a tárgyi emlékeken keresztül megismerhetik, hogyan, milyen körülmények között gazdálkodtak eleink. A rendezvényről elmondta: a fesztiválünnep a hagyományok ökumenikus istentisztelettel kezdődik a fatemplomban, majd a Pajta Galériában Vollein Ferenc festőművész alkotásaiból nyílik tárlat.

Délután a lokálpatrióta díj átadását követően hagyományőrző együttesek – a Gála Társastánc Klub és a Zala Táncegyüttes ifjúsági csoportjai – lépnek színpadra. A portákon folyamatosan zajlanak a programok: a népi mesterek kosarat fonnak, lesz hímzés és csipkeverés, bőrműves, fazekas és kovácsbemutató. A búcsúba helyi termelők, köztük méhészek és sajtkészítők érkeznek portékáikkal, de a családok akár az otthonról hozott elemózsiával is megteríthetik a parasztházak udvarán elhelyezett asztalokat.

A rendezvényen bemutatkoznak a zalai különleges mentők és a vízimentők, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban pedig veterán járműveket mutatnak be – sorolta Major Zsolt. A programsorozatot a búcsúi bálok hangulatát megidéző négytagú zalai együttes, a Hellogram és a Zaj Band koncertje zárja.

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója kiemelte, hogy bár a felújítás előtt álló falumúzeumban tavaly néhány rendezvény elmaradt, idén valamennyi programot megrendezik, köztük a kenyérfesztivált és a Márton-napi vigasságokat is.