Hetedik alkalommal rendezik meg az Antall József Nyári Egyetemet

 

A visegrádi együttműködéssel és a térséget érintő legfontosabb témákkal is foglalkozik a hétfőn kezdődő, hetedik alkalommal meghirdetett Antall József nyári szabadegyetem – mondta az Antall József Tudásközpont EU-V4 irodavezetője.

Dobrowieczki Péter közölte: a kéthetes szakmai oktatási programot 2013 óta minden évben megtartják. A cél a kezdetektől a közép-európai régió – főleg a visegrádi együttműködés államai – markánsabb megjelenítése. A térség nyugati vagy keleti szomszédságából érkező diákok számára ugyanis nem egyértelmű, hogy Közép-Európa a 21. század második évtizedében mit is szeretne elérni Európában.

Hozzátette, ezért olyan szakmai – külpolitikai, biztonsági, kulturális – programcsomagot állítottak össze a szervezők, amellyel a kéthetes nyári egyetem résztvevői betekintést nyerhetnek a régió életébe. Idén erős biztonságpolitikai fókusszal szervezték a programot, amelyben a visegrádi államok NATO-csatlakozásának évfordulója mellett az Európai Unió aktuális kihívásai is középpontba kerülnek.

Kitért arra, programjaikra évente 30-35 diák érkezik különböző országokból, összességében 250-300 diák járt már képzéseiken.