Film, színház, zene és kiállítás is lesz a PIM nyári fesztiválján

 

Filmes, színházi, zenei programmal is készül egy különleges Adré Kertész kiállítás mellett június 26. és július 7. között saját szervezésű nyári fesztiválján a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Száz éve halt meg Ady Endre és 40 éve alakult a Balaton zenekar, ami jó alkalmat ad arra, hogy a költő és a zenekar „együtt lépjen színpadra” az első napon. Ady Endre megzenésített verseiből, valamint a zenekarra jellemző, szomorkás, sanzonos, vagy éppen rock & roll lüktetésű számaiból válogatva adnak koncertet a zenészek június 26-án – közölte a múzeum az MTI-vel.

Kollár-Klemencz László kamarazenekara másnap a teremtett világ megismerésének, az ember és természet felfedezésnek vágya által inspirált Rengeteg című albumát viszi el a PIM-be, Ady Endre, és azt őt körülvevő jelentős nők romantikus üzenetváltásaiból, leveleiből, versekből és visszaemlékezésekből készült felolvasó színházi előadást pedig Balla Eszter, Hámori Gabriella, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós színművészek előadásában, Seres Tamás rendezésében láthatja a közönség Eldobott szerelmek címmel vasárnap.

Július 3-án nyílik meg a PIM, a PIM-Kassák Múzeum és a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum gyűjteményeiből válogató André Kertész A kamera poétája című tárlat, amelyet a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából rendeznek. A kiállításon 74 eredeti Kertész fotót láthat a közönség, kiegészítve a művész leveleivel, képeslapjaival és a vele készült interjúkkal.

Július 4-én Az élet értelme – Egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál színművész és Lukács Miklós cimbalom művész estjére kerül sor, amely az emberekben lévő és a körülöttük nem változó banális, vagy groteszk dolgokra, irányítja a figyelmet Örkény István örökzöld novelláin keresztül.

A PIM kertmozijában július 5-én Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmjét vetítik, előtte Kovács Gellért és a rendező beszélgetésére is várják a közönséget.

A fesztivál záróakkordjaként Chanson Elysée címmel Csemer Bogi és Kárász Eszter sanzonestjére kerül sor, akik ismert és ritkán hallott, sokat énekelt és újraértelmezett, klasszikus és modern francia sanzonokat játszanak majd.

A címlapfotó illusztráció.