A Múzeumok éjszakáján nemesi útlevéllel léphetünk be a régi debreceni városházára

 

Nemesi útlevél lesz a belépő a debreceni régi városházára a Múzeumok éjszakáján, csakúgy, mint 1849-ben, amikor Kossuth Lajos tartózkodott az épületben – közölték a szervezők hétfőn, a június 22-i programokat beharangozó sajtótájékoztatón.

Nemesi útlevél lesz a belépő a debreceni régi városházára – mondta Komolay Szabolcs (Fidesz–KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere. Kiemelte: reformkori hangulatban idézik meg a 170 évvel ezelőtti eseményeket, amikor öt hónapon át a cívisváros volt az ország fővárosa.

A látogatóknak a város polgármestere megmutatja dolgozószobáját, benne azt az íróasztalt, amelyen Kossuth Lajos írta leveleit debreceni tartózkodásakor. A hajdú-bihari levéltár dokumentumai alapján abba is bepillantás nyerhetnek a Múzeumok éjszakája látogatói, hogyan élték meg a városi polgárok azt az öt hónapot, amíg Debrecen volt az ország fővárosa – fűzte hozzá Szendiné Orvos Erzsébet levéltár-igazgató.

 Két kiállítás

Angi János, a Déri múzeum igazgatója két kiállításukra hívta fel a figyelmet. A Munkácsy születésének 170. évfordulójára rendezett tárlaton bemutatják a festő rekonstruált egykori párizsi műtermét, a Medgyessy-emlékmúzeumban pedig – amely 1950 és 1972 között a helyi mentőállomásnak adott helyett – mentőkiállítást rendeznek. Utóbbin „a vastüdőtől az egykori mentőautó-makettekig” követhetik az érdeklődők a helyi mentőzés történetét – tette hozzá.

Gáborjáni Szabó Botond, a református kollégium múzeumának igazgatója elmondta, hogy náluk az idei rendezvények központi témája az utazás lesz, „utazás a mesébe, az irodalomba, a tudományba és a művészetekbe”.

Most első alkalommal megnyílik a püspöki lakás ajtaja is a Múzeumok éjszakáján: a látogatóknak Fekete Károly tiszántúli református püspök mutatja meg a mindenkori püspöki rezidencián őrzött műkincseket – jelezte az igazgató.

Kossuth széke

Oláh István, a Nagytemplom lelkipásztora Kossuth eredeti székére hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy pontos másolatát ki is próbálhatják a Múzeumok éjszakájának látogatói, akik a Nagytemplom két tornyába is felmehetnek, a panorámajárdáról pedig a magasból tekinthetik meg a kivilágított Debrecent.

Koroknai Edit, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója jelezte, intézményükben az idén ötnapos művészeti fesztivállá bővül a Múzeumok éjszakája.

Négy napon át kiállításokkal, koncertekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, az ötödik napon pedig azok előtt is megnyitják a Modemet, akiknek a Múzeumok éjszakáján nem sikerült bejutniuk az intézménybe. A karszalag, amely a múzeumok éjszakáján valamennyi intézménybe, múzeumba belépőül szolgál, a Modemben egy nappal tovább lesz használható – közölte az igazgató.