Új helyszínek kapcsolódtak be idén a Zenélő Budapest sorozatba

 

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Millenáris park, a budai Vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér és a Szépművészeti Múzeum is új helyszínként kapcsolódott be idén a Zenélő Budapest sorozatba, amely mintegy 600 ingyenes szabadtéri minikoncerttel várja Budapest-szerte a közönséget június 1. és augusztus 18. között.

„Nagy kihívás ez a sorozat mindannyiunk számára, de komoly lehetőség is, a magyar népzene, a klasszikus, és idéntől már a dzsessz, a szakrális és a kávéházi zene bemutatására is” – fejtette ki Bán Teodóra, a programot szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője az M1 műsorában.

A főszervező kiemelte, hogy az ötödik éve megszervezett sorozat célja, hogy tartalmas és minőségi zenei élményt nyújtson a nyár folyamán Budapest emblematikus helyszínein.

Bán Teodóra elmondta, hogy a minikoncertek klasszikus utcazenélésnek tekinthetők, hiszen ezek segítségével a természetes zenei élményt szeretnének átadni az embereknek. Emellett a koncerteket úgy osztották fel, hogy a zene révén lehessen felfedezni a főváros legszebb részeit.

A sorozat fellépői a történelmi színhelyekhez köthető, erre az alkalomra készült kamarazenei műsorokkal készülnek, amelyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak.

A fellépő művészek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint népzenészek, dzsesszformációk és szólisták, vokális kórusok.

A Magyar Nemzeti Múzeumban és a Millenáris parkban kifejezetten gyerekprogramokkal készülnek, a Várkert Bazár Szárazárok színpadán pedig a fiatalokat várják klasszikus művek dzsessz és pop-rock hangulatú feldolgozásaival. A Vajdahunyad várában erdélyi népzene lesz hallható, a Várkert Bazár Gloriettjénél huszárruhás rézfúvós kvintett, a Szent István-bazilika előtt harangjátékot lehet hallani egy ütőegyüttes és fuvolaművész előadásában, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött zenészek vonósnégyese és egy klarinétművész lép fel.

A Műcsarnoknál szaxofonegyüttes játszik, a Központi Vásárcsarnokban cigányzene lesz hallható, a Budavári Palota Savoyai teraszán pedig gitárosok és a képzőművészeti egyetem festő hallgatóinak performanszát láthatja a közönség.

A címlapfotó illusztráció.