A hatodik Duna Napot tartották Torockón

 

Az egész régió kulturális életének fontos helyszíne lett a torockói Duna Ház. A székelykő lábánál hatodszorra szervezték meg a Duna Napot, a nemzeti összetartozás napjához legközelebb eső hétvégén, vagyis június 1-én. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a helyiek idén is színes eseménysorral vártak mindenkit – számolt be az M1 Híradója.

A hatodik torockói Duna Nap a kulturális rendezvények tere is egyben. Szombat délelőtt megnyílt A legnagyobb székely, Orbán Balázs nyomában című kiállítás. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Duna-ház néhány év alatt fontos tényezővé vált a régióban.

A szeszélyes időjárás ellenére három színpadon és sok másik helyszínen zajlottak a Duna Nap eseményei, amelyeket 2010 óta rendeznek meg a trianoni békeszerződés évfordulójához időzítve. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ez az alkalom nemcsak az emlékezésről, hanem az összetartozásról is szól.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy a Duna Ház minden kételyt eloszlatott az életképességét illetően, és mára az összetartozás szimbólumává vált.

A torockóiak már annyira sajátjuknak érzik a Duna Napot, hogy az idei rendezvényen átadták a Torockó Díszpolgára címet, melyet Dobos Menyhért vehetett át.

A nap zárásaként Nagy Feró és a Beatrice lépett fel, az Összetartozás koncerten pedig Varga Miklós és gyermekei, Varga Vivien és Varga Szabolcs, valamint Sasvári Sándor és lánya, Sasvári Léna várta a közönséget.


A VI. Duna Nap Torockón

Torockó főterén hat évvel ezelőtt vásárolt és kulturális központtá alakított a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. egy műemléképületet azzal a céllal, hogy a szülőföldön maradást, a magyar identitás erősítését, a magyar nyelv, a magyar kultúra ápolását igyekezzen segíteni. Azóta a trianoni döntés évfordulójához, június 4-hez legközelebbi hétvégén kulturális rendezvénnyel ünneplik a nemzeti összetartozás napját.