Közösségbe kovácsolja a résztvevőket a hosszú zarándokút

 

Ferenc pápa június elsején érkezik meg az erdélyi Csíksomlyóba. A pápalátogatások kapcsán sok közös egyházi, baráti közösségbe tartozó csoport indul zarándokútra, hogy közös szentmisén vehessen részt a többi egybegyűlttel és a hívők láthassák, hallhassák a katolikus egyházfőt. A nem egyszer több hetet igénybe vevő utazásokkal a Kossuth Rádió Napközben című műsorában foglalkoztak.

Több Csíksomlyóba igyekvő zarándokcsoport ajánlotta a szerdai teljesítményét a budapesti hajóbalesetben elhunytak emlékének, imádkoznak értük reményért és megbékélésért – fogalmazott Szabó Zsófia, a Mária Út Közhasznú Egyesület munkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, majd arra kérte a Mária Út többi zarándokát is, hogy imádkozzon az elhunytakért és családjukért.

(Fotó: MTI/Veres Nándor)

A zarándokok magukkal viszik félelmeiket és kétségeiket az útra (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Mint mondta, az egyesület a szervezett zarándokutaknak mindig valamilyen tematikát és egy nagy célt próbál adni – ez most értelemszerűen Ferenc pápa csíksomlyói látogatása. Emellett minden résztvevő megtalálhatja a zarándokláson a saját lelki kihívását és felajánlását.

A résztvevőknek le kell vetkőzniük félelmeiket

A zarándoklat mentálhigiénés program, melynek célja a problémáktól való eltávolodás és a helyzetek más szemszögből vizsgálata. Ha sikerül összekapcsolni egy spirituális élménnyel, akkor a megoldást is megtalálhatják az utazók – hangsúlyozta.

Aki zarándokútra indul, mindig viszi magával a félelmeit. Nem tudja, mi fog történni vele és azt sem, hogy milyen körülmények, milyen társak várják – fogalmazott Szabó Zsófia, majd azt is elmondta, hogy a szervezők is sok ilyen kérdéssel szembesülnek az indulás előtt.

A zarándokok

nagyjából a harmadik napon vetkőzik le szorongásaikat

és értik meg, hogy miről szól az egész út. „Aki a Mária Úton jár, egy belső úton is jár” – ismertette az egyesület mottóját.

Az el camino több mint kétezer kilométer hosszan épült ki, érdemes magyar tájakon is meglelni a zarándoklat értékeit – jegyezte meg.

Az útvonal mellett fontos a beltartalom is, hogy az emberek olyan programot és lelki kapaszkodót kapjanak, amely boldoggá teszi őket – tette hozzá.

Böjte Csaba fogadja Csíksomlyón a Mária Út zarándokait

Természetesen a zarándokok egyénileg is elindulhatnak, a Mária Út honlapján megtalálhatók a lelki programok, akár letölthető könyv formájában is – mondta.

A Mária Út munkatársa beszélt a szervezett zarándoklat egyik formájáról, a zarándokvonatról is, amely idén először, hatalmas összefogás eredményeként indul útnak. Az egyesület számára nagy örömöt okozott, amikor Székely János püspök atya vállalta a vonat lelki vezetését, Böjte Csaba testvér pedig a Mária Út összes zarándokának küldött meghívást, és ő maga fogadja Csíksomlyón az egyesület pápalátogatásra érkező zarándokait – fogalmazott.

A zarándok csoportok egységbe kovácsolódnak az út alatt (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Mindenki másképp indul el, más terhet szeretne lerakni és más problémákkal küzd. A harmadik naptól azonban már senki sem foglalkozik a fiziológiai problémáival, hanem folyamatosan a kapaszkodóért,

a segítő kézért imádkozik,

amihez a zarándoklat után, a hétköznapjaikba visszatérve is fordulhat, hogy egész más szemmel nézhessen a problémáira – mondta.

Jó közösség épülhet az utazás alatt

A Mária Út képviselője megemlített egy esetet a zarándoklattal kapcsolatban, amelyben egy ferences szerzetes fogadta a zarándokokat Kolozsváron, és a szokásos ismertetések után, mikor indult volna tovább a csoport, az egyik zarándok kerékpárjának eltörött a váltója.

Az egész csapat a zuhogó esőben állva megvárta,

hogy megjavítsák a törött alkatrészt, és csak ezután mentek tovább. A kerékpárt pedig a ferences szerzetes szerelte meg. A mai társadalom tagjai magukat helyezik a középpontba, egy csoportos zarándoklaton azonban jó közösség épülhet – hangsúlyozta.

Az útvonal által érintett plébániák, önkormányzatok és civil szervezetek is tagjai az egyesületnek, a zarándokoknak pedig nagy élményt jelent, amikor fogadják őket, nem egyszer maga a polgármester várja a csoportokat zsírós kenyérrel. A városatyák pontosan tudják, hogy mekkora turisztikai értéke van egy ilyen gesztusnak, hiszen a településen keresztülmenők később jó eséllyel visszatérhetnek – fogalmazott.

A közmédia Ferenc pápa szombati szentmiséje kapcsán egész napos műsorfolyammal készül a Duna Televízióban.

A címlapfotó illusztráció.