Puccini csaknem minden műve szerepel az Opera idei fesztiválján

 

A Magyar Állami Operaház által életre hívott PucciniFeszt a világon egyedülálló módon az olasz zeneszerző minden operáját és más legfontosabb műveit is bemutatja. Az Erkel Színházban és az Eiffel Műhelyházban május 18-tól június 10-ig tartó eseménysorozatban négy premier, köztük egy ősbemutató, koncertszerű előadás, vetítések és dalest is helyet kap, míg a zárógála sztárvendége Gregory Kunde lesz.

A Puccini Itáliája tematikus évad zárásaként a százhatvan éve született és idén kilencvenöt éve elhunyt olasz mester minden operáját műsorára tűzi a Magyar Állami Operaház. A világ dalszínházai között is kivételes teljesítmény megvalósításához az Opera három premiert is a fesztiválra időzít repertoárdarabjainak felelevenítése mellett – derül ki a Magyar Állami Operaház sajtóközleményéből.

A programsorozat indításaként először a Manon Lescaut mutatkozik be új rendezésben május 18. és 25. között öt alkalommal az Erkel Színházban. Puccini ritkábban játszott darabjai közül egyetlen könnyedebb műfajú, kései műve, A fecske május 26-án és 27-én ugyancsak a II. János Pál pápa téren lesz látható. Puccini szinte alig játszott korai darabja, az Edgar először lesz látható teljes értékű színpadi változatban Magyarországon június 1-jén és 6-án az Eiffel Műhelyházban.

Puccini további korai művei az Erkel Színház május 20-i hangversenyén csendülnek fel. A Messa di Gloria mellett a szerző első operája, a Lidércek koncertszerű változatban hallható.

A színpadi premierek közé tartozik Szálinger Balázs – az Opera megbízásából írt – második, vegyes műfajú darabja, amelynek ősbemutatója szintén a fesztiválon lesz. A Wagner és Nietzsche barátságát feldolgozó, tavaly bemutatott Siegfried-idill után most Puccini életének egy komor momentumából készült színpadi változat. A közismerten szoknyabolond zeneszerző felesége, a kicsapongásokat egyre kevésbé tűrő Elvira féltékenységének lett áldozata a Puccini család egyik cselédje, Dorina, aki a folyamatos – és mint kiderült, alaptalan – gyanúsítások és későbbi elbocsátása hatására öngyilkos lett.

A tragédia ihlette a Turandot önfeláldozó szolgálólánya, Liù hattyúdalát, amely Puccini utolsó kompozíciója volt halála előtt. A felkavaró történetből született meg a Krizantémok, avagy Liù halála című zenés kamara előadás, amely június 8-án és 9-én az Eiffel Műhelyházban lesz látható.

A Pécsi Balett táncosai Giacomo Puccini Krizantémok című művének próbáján, a Müpában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A repertoárdarabok közül a Tosca, A Nyugat lánya, a Bohémélet 2.0, a Pillangókisasszony és a Triptichon mind visszatér két-két előadás erejéig május 19. és június 4. között az Erkel Színház színpadára. A fesztiválhoz kapcsolódva az énekkari művészek Puccini és kora címmel adnak verista ária- és dalmatinét május 26-án délelőtt az Erkel Színházban.

Az évadzáró tematikus fesztiválokhoz immár hagyományosan kapcsolódó Kreatív zenehallgatás idén május 18. és június 1. között 14 alkalommal jelentkezik délutánonként az Erkel Színház Bernáth büféjében, regisztrációhoz kötött ingyenes előadásokkal, ahol videó- és lemezbejátszások segítségével 17 darabot ismerhet meg a közönség a verizmus királyaitól és más, méltatlanul elfeledett olasz zeneszerzőktől.

A PucciniFeszt zárásaként Gregory Kunde amerikai tenor június 10-én az Erkel Színházban ad Puccini-áriaestet.