Tematikus kiállítással ünnepli a Bauhaus centenáriumát az Isztambuli Magyar Intézet

 

A Bauhaus alapításának 100. évfordulója alkalmából nyílik csütörtökön fotókiállítás és fényinstalláció az Isztambuli Magyar Intézetben.

A Bauhaus neves magyar személyiségei, Breuer Marcell, Weininger Andor és Moholy-Nagy László bemutatása mellett az IMI a Bauhaushoz köthető kortárs magyar reprezentációkra helyezi a hangsúlyt.

A kiállítás egyik felében a budapesti Kortárs Építészeti Központtal (KÉK) együttműködve az idei Budapest100 fotóinak egy részét, a másik felében pedig a Bauhaus ihlette magyar fényművészet történetét mutatja be az intézet Moholy-Nagy- és kortárs fényinstallációk révén.

A tárlat magában foglalja a Nagy Ágoston és Samu Bence tervezte, a kiállítás számára újragondolt Floating Point című interaktív fényinstallációt, ugyanakkor levetítik Kosztolni Ildikó és Medgyesi Gabriella dokumentumfilmjét, a Fényéveket is.

A csütörtöki megnyitón Paksi Endre Lehel művészettörténész mellett a fényinstalláció két ötletgazdája, Nagy Ágoston és Samu Bence is jelen lesz.  A tárlat június 23-ig várja az érdeklődőket.

A százéves Bauhausról szóló korábbi cikkeinket itt és itt olvashatja.