Kikelt az első feketególya-fióka

 

Kikelt a tojásból az új feketególya-pár első fiókája a gemenci bekamerázott fészekben. A további három fióka kikelése a következő napokban várható. A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna–Dráva Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően bárki élő internetes adásban lehetett tanúja az eseménynek.

Március 7-én egy fiatal hím fekete gólya szállt le a fészekre, öt nap múlva pedig megérkezett a tojó is. A bekamerázott fészket megfelelőnek találták, és március 28-án a tojó lerakta az első tojást, majd még hármat. A szakemberek bíznak benne, hogy idén is sikeres költési időszakot kísérhetnek figyelemmel – tájékoztatott a Beszédírók Kft. közleményében.

Kikelt a tojásból az új feketególya-pár első fiókája  (Fotó: Gemenc Zrt.)

Kikelt a tojásból az új feketególya-pár első fiókája (Fotó: Beszédírók Kft.)

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 350–400 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a Gemenci-erdőbe.

A fiókák kirepülése július közepére várható, de zömmel augusztus 10. körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.