Munkácsy-kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Negyedben

 

Munkácsy Mihály mintegy hatvan művét bemutató kiállítás nyílik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában május 17-én – tudatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. az MTI-vel.

A tárlatot szervező pécsi kulturális holding közleménye szerint a november 10-ig megtekinthető kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó.

Mint írták, a Zsolnay Örökségkezelő a kiállítással tiszteleg a 175 éve született magyar festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójának része, amely a Zsolnay Örökségkezelő szerint a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket.

Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is – részletezték.

A Zsolnay Örökségkezelő a tárlat külön színfoltjának nevezte a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek – köztük Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített művek csoportját.

A tárlat további különlegessége, hogy három kép most először lesz látható. Ezekek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő „Műterem”-sorozatába illeszkedik.

A kiállításon először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című kép és Halmi Artúr Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is.

Ugyancsak az m21-ben debütál hat, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.

A Zsolnay Örökségkezelő felidézte: Munkácsy Mihály (1844–1900) a legnagyobb társadalmi elismerést aratta a magyar festők között Magyarországon és külföldön; a francia Becsületrend parancsnok rangja kitüntetés birtokosa volt, műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei fordultak meg. A legismertebb magyar festő itthon, és az öt legismertebb magyar festők egyike a világban.