Fekete Péter: Divat lett Magyarországon a népi kultúra

 

Az utóbbi időben „cikiből trendivé vált a népi kultúrával foglalkozni” – mondta a kultúráért felelős államtitkár hétfő este az M1 csatornán.

Fekete Péter emlékeztetett arra, hogy a napokban mutatták be a Magyarország, az élő hagyományok hazája című kiadványt, amely számba veszi a magyar népi kultúra kincseit.

A füzet elvégzi az elmúlt évek számvetését is – fűzte hozzá az államtitkár, kiemelve a Csoóri Sándor-programot, amelynek keretében 2018-ban 5 milliárd forint jutott hagyományőrzésre a központi költségvetésből. A támogatásnak köszönhetően 1960 program valósulhatott meg a Kárpát-medencében – számolt be.

Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a mai kultúrpolitikának fontos a magyar népi kultúra, de kiemelte a szakemberek, népi iparművészek, zenészek szerepét is, akik nem hagyták elveszni a hagyományokat: a közös erőfeszítéseknek hála, mára a társadalom, a családok is elkezdtek érdeklődni a nép kultúra iránt – összegzett.

Ehhez persze kellettek az olyan műsorok is, mint a Fölszállott a páva népzenei vetélkedő, vagy a számos hagyományőrző rendezvény, ahol találkozni lehetett a népművészekkel – mondta Fekete Péter.

A címlapfotó illusztráció.