A napóleoni háborúk idejéből származó hagyomány arra vezethető vissza, hogy 1807-ben a portugál szőlőtermesztők a hadvezér csapatai közeledtével elásták borkészletüket.
A Quinta del Olivardo borászatban, a délkelet-brazíliai Sao Roque város térségében már javában szüretelnek.
Szőlőtaposás a portugál fado zene dallamaira.
Olivardo Saqui borász egy régi portugál hagyományt követve havi egy alkalommal hatszáz palack bort ás el a birtokán.
A palackok kiásását is fadoénekes kíséri dalaival.
A kiásott bor az alacsony tárolási hőmérséklet és a sötét hatására könnyedebbé, gyümölcsösebb aromájúvá válik. Olivardo Saqui borász a „halottak boraként” forgalmazza nedűjét, amelynek kísérteties neve természetesen csupán az érlelés módjára, nem a célközönségre utal.
(Fotó: MTI/EPA/Sebastiao Moreira)