Újabb történelmi relikviát ad vissza Namíbiának Németország

 

Visszaad Németország egykori gyarmatának, Namíbiának egy több mint 500 éves kőoszlopot, amely a terület feletti portugál fennhatóságot jelezte a Kereszt-foknál (Cape Cross) a 19. század végéig, amikor a német gyarmatosítók magukkal vitték Európába.

A kereszttel és a portugál címerrel díszített, több mint három és fél méteres mészkő oszlopot 1485-ben emelte Diego Cao portugál hajós a Kereszt-foknál. Latin nyelvű szöveg tudatja rajta, hogy „6685 évvel a világ teremtése és 1485 évvel Krisztus születése után” emelték II. János portugál király parancsára.

(Fotó: https://twitter.com/Caoursin)

A Kereszt-foki oszlop (Fotó: https://twitter.com/Caoursin)

A területet Német Délnyugat-Afrika néven 1884-ben gyarmatosító németek 1893-ban fedezték fel és szállították Németországba a „keresztes oszlopot”, amely 1953 óta a berlini Német Történeti Múzeum gyűjteményéhez tartozik.

Jelenleg ez az egyetlen olyan történelmi ereklye, amelyet egykori gyarmata visszakövetel a német szövetségi államtól. A múzeum keddi közleménye szerint a Kereszt-foki oszlopot visszaadják Namíbiának, ha megkapják a szövetségi kormány jóváhagyását is, ami merő formalitásnak ígérkezik

A múzeum szerint az oszlop „kiemelkedő jelentőségű a namíbiai emberek számára”, és „eredeti helyén nagy mértékben elősegítheti Namíbia történelmének megértését”.

Baden-Württemberg tartomány március elején adta vissza egy namíbiai nemzeti hős bibliáját és korbácsát a namíbiai hatóságoknak.

A szövetségi kormány és a német tartományok kulturális miniszterei tanácskozást kezdtek szerdán arról, miként viszonyuljanak a gyarmati időkben zsákmányolt kulturális javakhoz.