Hozz magaddal egy szütyőt!

 

Nem feltétlenül drágább a hulladékmentes élet, de az tény, hogy több tudatosság kell hozzá.

Elsődlegesen hazai, megbízható forrásból származó, kiváló minőségű élelmiszert forgalmaznak az első csomagolásmentes boltban. Sipos Melinda, a bolt tulajdonosa akkor döntött a tudatosabb életmód és a kevesebb csomagolás mellett, amikor 2016-ban megnézett egy videót Bea Johnsonról, a hulladékmentes mozgalom megalapítójáról.

A változás 2006-ban következett be Bea Johnson életében, amikor egy költözéskor szembesült azzal, mennyi felesleges tárgyat halmoztak fel az évek során. A családdal együtt nekiestek a tárgyaknak, ruháknak, konyhai felszereléseknek, és a holmik 80 százalékát kegyetlenül lomtalanították. Azóta Bea Johnson és férje tanácsadással foglalkozik, és a mindennapokban is hulladékmentesen élnek. Annyira, hogy ruhát csak másodkézből vesznek, ha pedig valamiből új darabot kell vásárolni, csak onnan teszik, ahol élethosszig tartó garanciát biztosítanak.

De térjünk vissza Sipos Melindához, aki egy ideje már igyekezett kevesebb hulladékot termelni, sem a piacon, sem a pékségben nem kért zacskót, saját szatyorral járt bevásárolni, de csomagolásmentes áru hiányában egyre több nehézségbe ütközött, háztartását nem tudta igényeinek megfelelően átalakítani. Ezért úgy döntött, Piliscsabán nyit egy boltot, így oldja meg a lehetőség szerint csomagolásmentes háztartást. Azonban Piliscsaba kistelepülés, egy idő után muszáj volt beköltöztetni az üzletet a fővárosba, a XIII. kerületbe.

Fotó: https://www.facebook.com/csomagolasmentes/

Fotó: https://www.facebook.com/csomagolasmentes/

A bolt lényege – amellett, hogy természetesen csomagolásmentesen, saját dobozainkba, szatyrainkba és üvegeinkbe tesszük a termékeket –, hogy csak annyit kell megvásárolnunk, amennyire valójában szükségünk van. Ha tudjuk magunkról, hogy egyszerűen képtelenek vagyunk ellenállni a kesudiónak, és nem tudjuk biztonságos helyen rejtegetni magunk elől, nem kell húszdekás kiszerelést vásárolunk, vehetünk néhány szemet is, nem gond.

A bolt termékeinek beszerzésénél az egyik legfontosabb szempont, hogy nagy kiszerelésben érkezzen, hiszen csak ezt lehet csomagolásmentesen értékesíteni. Ezenkívül elengedhetetlen, hogy adalékanyag-, tartósítószer- és pálmaolajmentes legyen a termék. Ha mindezek mellett még hazai termelőtől való, és keveset utazott a boltig, az nagyon jó, de ez teljes mértékben nem vállalható, hiszen ha így lenne, nagyon leszűkülne a bolt kínálata.

Egyelőre két boltjuk van, egy Pesten és egy Budán. A tervek szerint szeretnének terjeszkedni, de egyelőre biztosan nem a külváros felé, hanem valamelyik nagy csomópont felé, annak ellenére, hogy a cél nem az, hogy a város másik végéből járjanak hozzájuk bevásárolni.

Fotó: https://www.facebook.com/csomagolasmentes/

Fotó: https://www.facebook.com/csomagolasmentes/

Valóban tudatosság kell ahhoz, hogy ne induljunk el otthonról saját szatyor nélkül, gondoljuk át, mit szeretnénk vásárolni, írjunk bevásárlólistát, amitől persze el is térhetünk, ha ahhoz van kedvünk.

A cipekedés mellett sokan azért ódzkodnak a csomagolásmentes vásárlástól, mert azt gondolják, biztos, hogy többe kerül a termék, mint csomagolt társa. Igen, van olyan árucikk, ami többe kerül, mintha valamelyik szupermarketben vettük volna, de ha figyelembe vesszük, hogy sokszor megromlik az élelmiszer, mire felhasználjuk, máris kiderül: a csomagolásmentes verzió szinte olcsóbb is volt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy korábbi cikkben már foglalkozott a csomagolásmentes üzlettel, ebben néhány termék árát össze is hasonlították, és ez rávilágított: érdemes csomagolásmentesen vásárolni.

Sipos Melindával abban is egyetértettünk: ezt az ügyet csak elkötelezetten lehet képviselni, így a dolgozóktól is elvárható, érdeklődjenek a zero waste életforma, vagyis a hulladékmentes életforma megvalósítása iránt. De mint mondta az üzletvezető, ezzel sosem volt gond, munkatársai a privát életüket is ezen elvek mentén élik.