Új helyszínen rendezik meg az idei Versmaratont

 

Ebben az évben a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) ad otthont a költészet napi Versmaratonnak április 11-én, az eseményt a HangHordozók című versmegzenésítő verseny, valamint a Szaval a suli című versmondó verseny kíséri.

Immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Versmaratont, amelyen Az év versei 2019 antológia szerzői tizenkét órán át szavalják verseiket a Petőfi Irodalmi Múzeum színpadán és a Kossuth Rádióban.

A szervezők szerdai közleménye szerint a maratoni versmondás mellett a költészet napja alkalmából két pályázatot is hirdetnek a kortárs magyar költészet népszerűsítésére.

Ismét kiírják a HangHordozók című pályázatot, amelyre Az év versei 2018 kötetben szereplő bármely vers megzenésítésével lehet jelentkezni március 30-ig. A Versmaraton kísérőrendezvényeként meghirdetett versenyre egy pályázó maximum három művel nevezhet.

A zsűriben Bonyár Judit (NeoFolk), Csík János (Csík zenekar), Eredics Gábor (népzenész), Likó Marcell (Vad Fruttik), Váczi Eszter (Váczi Eszter Quartet) értékeli a pályázókat. A döntő az A38 hajón lesz május 4-én, ahol a legjobb pályázókat a zsűri személyesen is meghallgatja. Az első helyezett 300, a második 150, a harmadik 100 ezer forintos díjazásban részesül. A döntőt az MTVA is közvetíti.

A szervezők közleménye szerint a magyar költészet napja alkalmából egy új pályázatot is hirdetnek általános- és középiskolások számára. A Szaval a suli című versenyre Az év versei 2018 kötetben szereplő bármely vers csoportos elszavalásával pályázhatnak a diákok, osztályok, iskolák március 30-ig. A pályázat nyertese meghívást kap a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol a Versmaraton keretében, április 11-én előadhatja a produkciót.

A versenyen Zsille Gábor, Szentmártoni János, Farkas Tibor, Stifner Gábor, Horváth Szilárd értékeli a produkciókat.

Az események a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség, a Magyar Rádió és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös szervezésében valósulnak meg.

A címlapfotó illusztráció.