José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze lesz

 

A 2019/2020-as évadtól José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze lesz, az együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában.

A megállapodás szerint José Cura három évig az MRME első állandó vendégművésze lesz mint énekes, karmester és zeneszerző  jelentette be Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója a José Cura részvételével zajló szerdai sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az ősszel induló koncertévadban november 13-án José Cura a Müpában vezényli Verdi Requiemjét, 2020. január 29-én pedig a Zeneakadémián saját vígoperája, a Montezuma és a vörös hajú szerzetes című darab ősbemutatóját dirigálja. Énekesként Leoncavallo Bajazzók című operájában láthatja őt a magyar közönség 2020. április 21-én Canio szerepében a Müpában, Kovács János vezényletével – ismertette a programokat Kovács Géza, hozzátéve: Cura Magnificat és Ecce Homo című művét még idén ősszel hanglemezre rögzítik.

José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester (b) és Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) ügyvezető igazgatója a Magyar Rádió Márványtermében tartott sajtótájékoztatójukon 2019. február 20-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester és Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatója a Magyar Rádió Márványtermében tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Ez az együttműködés elsősorban a közönségnek gyümölcsöző” – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy már a közös külföldi hangversenykörútról is tárgyalnak. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy Vásáry Tamás továbbra is a MRME örökös zenei főigazgatója, Kovács János pedig első állandó karmestere lesz.

Kovács Géza felidézte, hogy José Cura tavaly a José Cura zenei világa című produkcióban dolgozott együtt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, Énekkarával és Gyermekkórusával. A nagyhéten három műve, a Modus, a Magnificat és az Ecce Homo szólalt meg.

José Cura az Ecce Homo című 45 perces, háromrészes oratóriumának ősszel kezdődő felvételéről elmondta, hogy ennek ütemezését ma kezdik el. A mű felvételén Elisa Balbo szoprán, Vesselina Kazarova mezzoszoprán, Ramón Vargas tenor és Nicolas Testé basszus működik majd közre.

Tíz nappal a felvétel elkezdése után pedig megtartják első nyilvános szereplésüket Verdi Requiem című művével, ami szintén nagy kihívás – közölte a művész.

A Montezuma és a vörös hajú szerzetes című vígoperáját úgy jellemezte, hogy a zene mögött egy nem annyira vicces, de csodálatos történet áll. Szerinte a mű a közönségnek jó szórakozást nyújthat, hiszen Vivaldi, Scarlatti és Handel találkozását és beszélgetését eleveníti fel. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel közös terveikről elárulta, hogy többek között Németországba és Szlovéniába utaznak majd turnékörútra.