A magyar kultúra napja a New York-i magyar kulturális központban

 

Kiállítással és népzenei koncerttel, táncházzal ünnepelte a magyar kultúra napját a New York-i Magyar Ház kulturális központ.

Az idei programot a Magyar Ház a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központtal közösen szervezte. Nagy Ildikó, a Magyar Ház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvény egyúttal a magánadományokból és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával felújított Magyar Ház dísztermének felavatási ünnepsége is.

„Az idei ünnepen a magyar kultúra két egymástól teljesen eltérő, de a maga műfajában egyedülálló és világhírű szeletét mutatjuk be: a modern fotóművészet egyik legnagyobb alakját és a magyar népzene egyik utolsó képviselőjét” – mondta el az MTI-nek Nagy Ildikó.

A Budapesten született és New Yorkban elhunyt André Kertész fotóiból nyílt kiállítás a Magyar Házban február végéig látható. A tárlaton bemutatott – a nyilvánosság előtt ritkán látható – húsz fotó a New Jersey-ben élő Holló Ernő és felesége tulajdonában van, ők bocsátották a Magyar Ház rendelkezésére.

A magyar kultúrát ünneplő rendezvényen a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett Hodorog András furulyás és zenekara lépett fel. „A moldvai magyarok egyik legsokoldalúbb zenészegyénisége, a magyar nyelvterület parasztzenészeinek egyik utolsó, lehengerlő technikai tudású képviselője” – mutatta be őt Nagy Ildikó. Hozzáfűzte: Hodorog András a rendezvény után Bostonba utazik, ahol a Berklee zenei főiskolán mutatja be tradicionális zenei világát.

A Kertész-tárlat és a népzenei koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A címlapfotó illusztráció.