Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagoktól a sztárséf

 

Szándékán kívül ismét Michelin-csillagokat kapott Sébastien Bras francia mesterszakács, aki korábban mindhárom Michelin-csillagát visszaadta. A Michelin-kalauz hétfő este megjelent idei franciaországi kiadása azonban ismét két csillaggal értékelte az általa vezetett konyha teljesítményét.

Bras „csodálkozva” vette tudomásul az elismerést. Mint mondta, a Michelin-kalauz ellentmondásos döntése szkeptikussá tette őt, és továbbra sem fogják érdekelni sem a csillagok, sem a gasztronómiai kalauz.

A sztárszakács 2017 szeptemberében jelentette be, hogy családja egyetértésével azt akarja, hogy a Michelin-kalauz 2018-as kiadásában már ne szerepeljen, és új fejezetet kezdhessen életében. A 3 Michelin-csillagos délnyugat-franciaországi étterem, a Le Suquet konyhafőnöke azért mondott le önként a mások által hőn áhított legmagasabb minősítésről, mert túlságosan nagy nyomást jelent számára naponta megfelelni a tökéletesség szimbólumát jelképező elismerésnek.

Az étterem- és szállodakalauz igazgatósága akkor közölte, hogy tiszteletben tartják a Laguiole-ban lévő étterem vezetőjének kívánságát, és a 2018-as kiadványban már egyáltalán nem szerepeltették a vendéglátóhelyet. A Le Suquet 1999-ben kapta meg a legjobb minősítést, és egyike volt Franciaország 27 három Michelin-csillagos éttermének.

Először fordult elő, hogy egy francia séf azt kérte, töröljék éttermét a kalauzból oly módon, hogy semmilyen nagy változtatást nem hajt végre az étterem üzletpolitikájában – hangsúlyozta akkor Claire Dorland-Clauzel, a Michelin-csoport végrehajtó bizottságának tagja, hozzátéve: a konyhafőnök jelezte, hogy egy alaposan átgondolt családi döntésről van szó, és ezt ők tiszteletben tartják.

Mindazonáltal nem Bras volt az első séf Franciaországban, aki ki akart lépni a Michelin-csillagok túlzottan versenyszellemű világából. 2005-ben Alain Sendersen párizsi séf, az újkonyha egyik úttörője okozott megrökönyödést, amikor visszaadta csillagait, mivel megváltoztatta étterme koncepcióját. 2006-ban Antoine Westermann cselekedett hasonlóan, 2008-ban Olivier Roellinger zárta be háromcsillagos éttermét Cancale-ban, mert nyugalmasabb életre vágyott.

Két újabb franciaországi étteremnek ítélt oda három csillagot a Michelin gasztronómiai kalauz, amelynek 2019-as franciaországi kiadását hétfőn mutatták be Párizsban. Két Michelin-csillagot öt újabb étterem séfje érdemelte ki. 68 séf kapott egy csillagot, így idén 75 új csillagot ítélt oda összesen a kalauz, ami rekordot jelent. Franciaországban jelenleg 27 három Michelin-csillagos étterem van.

Kapcsolódó tartalom