Ady halálának századik évfordulójáról emlékeznek meg

 

Ady Endre halálának századik évfordulójáról emlékeznek meg a veszprémi és megyei középiskolák diákjai a magyar kultúra napja alkalmából. A költő szerelmes versei és levélrészletei hangzanak el a megye fiataljainak tolmácsolásában szombaton, a jövő péntekig tartó programsorozat harmadik napján a Petőfi Színház színpadán.

Zalavári Eszter programszervező közölte, hogy az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

Hozzátette: városszerte kiállítások fogadják az érdeklődőket. A Jutasi úti lakótelepet bemutató képekből nyílik tárlat a Március 15. úti Könyvtárban Szegedi József helytörténeti kutató fotóiból, Lipovszky-Drescher Mária iparművész kerámia és illusztrációs munkáinak kiállítása pedig a Gyulafirátóti Művelődési Házban várja az érdeklődőket csütörtöktől.

Ady Endre költő, újságíró portréja. Az eredeti felvétel készítésének pontos helyszíne és dátuma ismeretlen (Fotó: MTI/Reprodukció)

Ady Endre költő, újságíró portréja. Az eredeti felvétel készítésének pontos helyszíne és dátuma ismeretlen
(Fotó: MTI/Reprodukció)

Macskamesék és más rajzok címmel nyílik meg Fábián László grafikusművész tárlata jövő hétfőn az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban. A magyar irodalom és filmkultúra kiemelkedő képviselőiről láthatnak kiállítást az érdeklődők a megyei könyvtárban jövő keddtől a hónap utolsó napjáig. Az olvasók a kiállított műveket ki is kölcsönözhetik – tette hozzá.

Helyi alkotók műveiből nyílik kiállítás a kádártai faluházban jövő szerdán, míg az első világháború centenáriuma alkalmából kiírt pályázat eredményhirdetését jövő pénteken tartják a veszprémi Dubniczay-palotában. A Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház kiállításai jövő kedden ingyenesen látogathatók, de színházi programok és koncertek is várják az érdeklődőket a város több pontján – mondta a szervező.

A Világszép nádszálkisasszony című mesét mutatják be a Kabóca Bábszínházban, Benedek Elek történetét a békéscsabai Napsugár Bábszínház viszi színre vasárnap.

Ábrándon túl. – Für Anikó és Karácsony János James akusztikus koncertje hallható a Veszprém Agórában jövő hétfőn. Másnap a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor gáláját rendezik meg a Hangvilla rendezvényközpontban.

Ünnepi gálaestet rendeznek a magyar kultúra napja alkalmából a balatonfüredi Anna Grand Hotelben jövő hétfőn – közölte Cserép László programszervező. Az esten Földes László Hobo ad koncertet, fellépnek a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai művészeti karának hallgatói valamint Navracsics Tibor uniós biztos mond ünnepi beszédet. Másnap koszorúzással és a Szent Benedek Iskola diákjainak filmjeiből készült összeállítással emlékeznek meg a résztvevők a magyar kultúra napjáról, szerdán pedig az Auer Trió hangversenyére válthatnak jegyet az érdeklődők.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.