Élő betlehemmel is készülnek a Várkert Bazárban adventkor

 

December 2. és 23. között a Várkert Bazár színes családi programokkal készül az ünnepvárás idejére.

A negyedik alkalommal megrendezendő adventi programokat idén az Irie Maffia dzsesszkoncertje, a Kecskeméti City Balett produkciója, Snétberger Ferenc gitárművész fellépése is színesíti. De lesznek az ünnephez kapcsolódó kézműves műhelyek, irodalmi és bábszínházi előadások is – emelte ki a keddi sajtótájékoztatón Gyutai Csaba, az intézmény ügyvezető igazgatója.

A programok közül felhívta a figyelmet arra az élő betlehemre is, amelynek a Neoreneszánsz kert ad majd helyet. Az adventi vasárnapokon egy misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal. A magyar népi hagyományokat és az egykori falusi karácsonyok hangulatát mondókákkal és versekkel idézik majd meg a vendégek között járó betlehemesek.

Méhkas Dia újdonságnak számító workshopján a gyerekek üveglapokra festhetik meg alkotásaikat, amelyeket kiégetés után a Várkert Bazár falaira vetítenek ki a szervezők.
A karácsonyi kézműves programokon lehet készíteni továbbá adventi kalendáriumot, koszorút, képeslapot és számos egyéb karácsonyi kelléket.

A Várkert Bazár gloriettje esti díszkivilágításban 2017. november 10-én. A háttérben a Budavári Palota épülete látható. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Várkert Bazár gloriettje esti díszkivilágításban 2017. november 10-én. A háttérben a Budavári Palota épülete látható.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fontos, hogy sok olyan helyszín legyen az országban, mint a Várkert Bazár, amely nemcsak az adventi időszakban, de egész évben a családok igényeit szem előtt tartva szervezi programjait – emelte ki Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az Irie Maffia egy teljes big band kíséretében lép fel az adventi sorozat első programján, december 2-án. A fúvósokkal és a Punnany Massif együttessel kiegészült zenekar a két banda legismertebb slágereit adja majd elő áthangszerelt formában.

Advent második vasárnapján ismert magyar szerzők az ünnepkörhöz kapcsolódó verseit adja elő Balla Eszter, Tompos Kátya, Mácsai Pál, Csuja Imre, Kamarás Iván és Máté Gábor egy különleges előadás keretében, zenei kísérettel.

December 16-án a Kecskeméti City Balett és az Esszencia Zenekar a balett és a népzene találkozásából született táncszínházi előadásának ad otthont a Várkert Bazár, december 23-án pedig a Snétberger Trió és a Snétberger Zenei Tehetségkutató Központ diákjainak koncertjére várják a közönséget.

A gyerekeknek minden hétvégén külön nekik szóló programokkal is készülnek. Az első alkalommal a Kolompos Együttes és a Meseerdő Bábszínház lép fel, a második hétvégén a Klárisok zenekar és a Netz produkció, az utolsó két hétvégén pedig a Grimm-busz Színház, Kárász Eszter és az Eszter-lánc együttes, valamint a Maszk Bábszínház.

Mindezeken túl a gyerekek szüleikkel együtt kipróbálhatják a 40 méter hosszú fakutyapályát, betlehemeseknek öltözhetnek, vagy természetes anyagokból készíthetnek régi falusi játékokat.
Az adventi programhoz kapcsolódó kézműves vásáron a Népművészeti Egyesületek Szövetségének együttműködésével idén nemzetközileg is elismert kortárs iparművészek mutatják be és kínálják legújabb portékáikat a közönségnek.