A Nemzeti Színház most megérkezik Csíksomlyóra

 

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei folyamatosan próbálnak Csíkszeredában. Szombaton este mutatják be ugyanis a Csíksomlyói passiót a hegynyeregben. Az előadásban erdélyi művészek, táncosok, zenészek, sőt még egy gyerekkórus is fellép. A produkciót a Duna Televízió élőben közvetíti.

A szereplők egyelőre fedett téren, a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában próbálják a műsort. A Nemzeti Színház tizenhat művésze mellett több mint száz táncos, ötven fős gyerekkórus és hat zenész vesz részt a produkcióban.

A rendező, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, valamint Zsuráfszky Zoltán koreográfus eredetileg úgy találta ki az előadást, hogy azt mindenképp elhozzák Csíksomlyóra. Sőt, a Székely László tervezte díszlet is úgy készült, hogy az a szabadtéri bemutatóra is adaptálható legyen.

„Mint minden ember, egy intézmény is úton van. A Nemzeti Színház is úton van, és most megérkezik Csíksomlyóra. Ennek óriási jelentősége van. Én úgy gondolom, hogy korszakos jelentősége van a Nemzeti Színház szempontjából. A legfontosabb turnénk, a legjelentősebb turnénk, és köszönetnyilvánítással folytatnám, az hogy itt tudunk lenni, ahhoz nagyon kellett a helyiek segítsége. Nagyon szép összefogás ez, példaértékű összefogás” – fogalmazott a főigazgató.


Próba és sajtótájékoztató a Csíksomlyói passió bemutatója előtt Csíkszeredában

A Csíksomlyóra tervezett bemutató kicsit rövidebb lesz, mint a Nemzeti Színházban játszott darab, a szereplőgárda viszont nagyobb. Újdonság, hogy a produkcióban fellép a székelyföldi származású Molnár Levente operaénekes, a Hargita és a Háromszék Együttes tagjai pedig együtt táncolnak a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel.

A Krisztus szenvedéstörténetét bemutató előadás alapját a csíksomlyói iskoladrámák képezik. Ezt egészítették ki bibliai szövegekkel, Szőcs Géza alkotásának részleteivel, valamint Berecz András előadóművész által gyűjtött énekekkel és mesékkel. Az előadást augusztus 18-án 20 órától ingyen tekinthetik meg az érdeklődők a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti téren. A produkciót a Duna élőben közvetíti.