Látogatórekord a Kurultajon

 

Három nap alatt több mint 160 ezren látogattak el Bugacra, a Magyar Törzsi Gyűlésre. A zárónap egyik leglátványosabb eseménye a nagy seregszemle volt: négyszáz hagyományőrző lovas vonult fel a pusztában.

Mintegy négyszáz lovas és gyalogos vonult fel díszesebbnél díszesebb ruhákban a Kurultaj zárónapján. Európa legnagyobb törzsi gyűlésén rekordot döntött a résztvevők és a látogatók száma is, hiszen több mint 160 ezren voltak a találkozón.

A vendégeket különleges kézműves vásárra várták, ahol hagyományos fegyverek, különféle öltözékek, kiegészítők, ételek és italok vártak mindenkit. A legnépszerűbb az ostorok kipróbálása volt. Emellett volt bothúzó-Európa-bajnokság és birkózás, felvonultak mutatványosok, trombitások, népviseletbe, ősmagyar ruhába öltözött hagyományőrzők is. Az íjászok viadalának pedig vasárnap tartották a döntőjét.

Az első Kurultajt tíz évvel ezelőtt rendezték meg, azóta a sztyeppei lovas-nomád civilizáció legnagyobb kulturális találkozójává vált.

A háromnapos fesztiválra az Országgyűlés elnöke is ellátogatott. Kövér László a magyar kulturális önrendelkezési igény kinyilvánításának, legnépesebb fórumának nevezte a Kurultajt. Az elnök hangsúlyozta az elmúlt évtized Kurultaj rendezvényei azt is üzenik: magyarok milliói várják el, hogy az állam gondoskodjon a 21. századi magyar kulturális önrendelkezésről.